Вие сте тук

9% ДДС ставка за вино, бира и спортни съоръжения е приета на второ четене

9% ДДС ставка за вино, бира и спортни съоръжения е приета на второ четене

НС гласува на второ четене изменения в Закона за местните данъци и такси, в ПЗР на който се правят промени в Закона за ДДС и към облагането с намалена данъчна ставка от 9% като мярка за преодоляване на коронавирус кризата се добавят бирата и виното, сервирани в заведения, доставка на услуга за използване на спортни съоръжения, комисионата на туроператорите и случайните превози с цел туризъм. 

С предходна редакция на ЗДДС беше намалена данъчната ставка за за ресторантьорските и кетъринг услуги, книгите и учебниците, бебешките храни и пелени. По-ниското ДДС за бирата и виното в заведенията според лидера на НФСБ Валери Симеонов, както и редуцираната ставка за туристическите услуги, са не само в подкрепа на туристическия бранш като един от най-засегнатите от COVID-19 кризата, но и за производителите на тези напитки. 

Намаляването на ДДС за спортни услуги се очаква да стимулира възстановяването на друг изключително засегнат сектор - дейността на спортните клубове. 

Законодателните предложения за разширяване на обхвата на редуцираната ДДС ставка са направени между първо и второ четене на промените в ЗМДТ.


Източник: НС