Вие сте тук

Административно увеличение на МОД в браншовете с 4.2 % без споразумение между работодатели и синдикати

Административно увеличение на МОД в браншовете с 4.2 % без споразумение между работодатели и синдикати

Вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Йордан Христосков обяви в началото на седмицата пред БНР, че минималният осигурителен доход за 2015 г. в браншовете, за които не е постигнато споразумение между работодатели и синдикати, ще бъде увеличен административно с с 4.2%, колкото е средният ръст на МОД в договорените 41 икономически дейности от общо 85.

По думите на министър Христосков работодателите и синдикалните организации са разполагали с достатъчно време за договаряне на определени условия, включително за по-нисък процент на нарастване от 4.2 на сто. "Има дори споразумения за запазване на МОД и за следващата година“, посочва в изказването си социалният министър и подчертава, че е важно е да се спази принципът за постигане на консенсус между преговарящите страни.

По думите на вицепремиера Христосков ефектът от договорения МОД в икономическите дейности със споразумения е допълнителни 36.2 млн. лева във фондовете на Държавното общественото осигуряване (ДОО). „При разпростиране на административното увеличение с 4.2% в браншовете без споразумения допълнителните средства за ДОО ще бъдат близо 50 млн. лева“, допълва министърът и констатира, че 80% от заетите в реалната икономика получават възнаграждения, по-големи от договорения МОД по икономически дейности.


Източник: Министерство на труда и социалната политика