Вие сте тук

Бизнес наръчник в помощ на малки и средни предприятия е публикуван в сайта на МИ

Бизнес наръчник в помощ на малки и средни предприятия е публикуван в сайта на МИ

Полезен нов сектор с информация относно нормативните изисквания и административните процедури, с които малкият и среден бизнес в България се сблъсква най-често, вече е на разположение в интернет страницата на Министерство на икономиката.

Бизнес наръчникът е разработен в помощ на МСП и съдържа кратки описания и насоки за над 120 регулации, разпределени според фазата на жизнения цикъл на предприятията, информират от институцията в прессъобщението по повод официалното представяне на портала. Инициативата е част от проекта „Техническа подкрепа за изготвяне на Инструмент за подпомагане на малките и средните предприятия за прилагане на регулационни режими“ и е финансирана от Програмата за подкрепа на структурните реформи към Европейската комисия. 

Наръчникът предоставя структурирана в категории и подкатегории информация относно стартирането на бизнес и процеса на регистрация на фирма в България, административно управление, финансови и счетоводни операции, търговски дейности, защита на личните данни, участие в процедури по ЗОП, научна и развойна дейност, промяна в структурата на бизнеса или прекратяване на дейността. ДОбавени са също и препратки към различни институции, програми и образци на документи, които да улеснят справянето с множеството административни процедури, които са сериозно предизвикателство най-вече за малките и стартиращите фирми.

От МИ отбелязват, че основната цел на ресурса е да допринесе за намаляването на административната тежест върху МСП и да насърчи предприемачеството в България чрез разяснения на законодателната рамка, регулираща дейността на бизнеса в страната. 

Бизнес наръчник за малки и средни предприятия може да бъде намерен тук. Ресурсът е достъпен и в английска езикова версия. 

Полезна информация относно първите стъпки при стартирането на нов бизнес ще намерите и тук: Какво трябва да знаем когато планираме регистрация на фирма


Източник: МИ