Вие сте тук

Данъкът върху доходите от лихви ще е 10% от 2015 г.

Данъкът върху доходите от лихви ще е 10% от 2015 г.

Данъчната ставка, с която ще бъдат облагани доходите от лихвите по всички видове влогове с изключение на детските, ще е 10 % от началото на 2015 г. Това съобщи председателят на временната бюджетна комисия Менда Стоянова.

При въвеждането на този данък през 2013 г. по времето на първия кабинет на Бойко Борисов 10-процентната ставка се прилага само за доходите от срочни депозити. За 2014 г. управляващите от кабинета"Орешарски" обаче намалиха ставката на 8 %, като  действащото законодателство предвижда догодина данъкът да стане 6%, през 2016 г. - 4%, а през 2017 г. да отпадне напълно. В момента само лихвите от срочните депозити се облагат с 8% данък, а спестовните сметки остават извън обхвата на налога. Преди седмица финансовият министър Владислав Горанов анонсира пред бюджетната комисия намерението на ГЕРБ да върнат пълния размер от 10 %  на данъка върху лихвите и да разширят обхвата му. Разширяването на обхвата на данък "Лихва" на практика означава, че ще се облага лихвата от сметката, в която си получаваме заплатата например или ако сме направили дългосрочен спестовен влог. Единственото изключение ще бъдат детските спестовни влогове, а очакваният ефект за хазната е 80 млн. лв.

В изказването си председателят на временната бюджетна комисия Менда Стоянова пояснява:

"Считаме, че при едно плоско ниско облагане от 10% - такова, каквото ще бъде и за следващата година, е правилно всички видове доходи да бъдат обложени, максимално да е разширена данъчната база. Банките в конкуренцията помежду си за привличане на клиенти-депозанти измислиха продукти, които маскираха депозити през спестовни влогове. Сега смятаме, че трябва да се затвори тази вратичка и така, както по Закона за гарантиране на влоговете ще се изплащат абсолютно всички влогове, независимо дали те са спестовни, депозитни или каквито и да било други, така лихвите по всички тези влогове трябва и да се облагат. "

Подкрепата на Патриотичния фронт и реформаторите, която ГЕРБ очаква във връзка с тази данъчна реформа, не е потвърдена. В тази връзка Корман Исмаилов от РБ коментира:

"Тезите, с които по отношение на данъците, влязохме в предизборната кампания, беше от нашата страна за запазване на сегашните данъчни нива. Предстои да обсъдим по-детайлно въпроса, да видим къде и какво може да се постигне като консенсусно решение. " 

По темата все още няма коменатри от АБВ, "Атака" и ДПС.


Източник: БНР