Вие сте тук

Данъкът върху таксиметровите превози не получи одобрението на депутатите

Данъкът върху таксиметровите превози не получи одобрението на депутатите

Парламентът отхвърли на първо четене предложението на Менда Стоянова, Станислав Иванов и Атанас Ташков от ГЕРБ за промени в Закона за местните данъци и такси, с което трябваше да бъде въведен нов данък върху дейността по извършване на таксиметров превоз на пътници.

Налогът трябваше да замени 10-процентния данък върху доходите от таксиметрови услуги и да се въведе твърда годишна сума между 400 и 1000 лв. 

Резултатите от гласуването - 71 гласа "за", 38 - "против" и 42-ма "въздържал се". Идеята за новия данък беше категорично отхвърлена от представителите на БСП и ДПС.

От друга страна министърът на транспорта Ивайло Московски определи като прибързано одобрението от страна на неговото ведомство на поправките в Закона за автомобилните превози, свързани със срока на действие на разрешението за таксиметров превоз на пътници, издавано от съответната община. Според него предложеният в законопроекта срок за внасяне на данъка - 30 април на текущата година, би създал хаос. По думите на Московски той е неизпълним при наличието към момента на 25-26 хиляди регистрирани таксиметрови автомобили и 5-6 хиляди превозвачи, тъй като една част от водачите, които превозват пътници за своя сметка, трябва да бъдат назначени на трудови договори към лизинговите компании. Времето не би било достатъчно и за префискализиране на апаратите. 

"Предложението ми е да не се създава хаос в системата и да остане старият режим и още следващата седмица да се направи работна среща между всички заинтересовани страни и между първо и второ четене да се балансират интересите", поясни транспортният министър, цитиран от Агенция "Фокус".