Вие сте тук

Електронен регистър за еднодневните трудови договори ще заработи до няколко месеца

Електронен регистър за еднодневните трудови договори ще заработи до няколко месеца

Електронният регистър за еднодневните трудови договори ще е готов до няколко месеца, обяви социалният министър по време на срещата си с представители на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

Разработваният от ИА "Главна инспекция по труда" електронен регистър за трудовите договори по чл. 114а от КТ би трябвало да заработи в началото на сезона на прибиране на плодове и ще улесни по думите на министър Калфин целия процес по регистрация и сключване на договорите, като се предоставя възможност за еднократна регистрация на потенциалните работници от всеки работодател. Веднъж въведени в системата, данните на работник, който вече е сключил еднодневен договор със съответния земеделски производител, ще бъдат достъпни при изготвяне на нов договор със същия работник. „По този начин ще  се спести време за оформяне на всеки следващ еднодневен договор със същото лице.“ уточни  още вицепримиерът. Според разясненията, дадени по време на срещата, реализацията на проекта на ГИТ ще направи възможно заверяването на еднодневните трудови договори да се извършва от самата система онлайн, независимо от часа от денонощието. 

Освен това въвеждането на електронния регистър ще минимизира рисковете от допускане на технически грешки при сключване, регистрация и отчитане на еднодневните трудови договори, уточни още министърът на труда и социалната политика и допълни, че освен по електронен път земеделските производители ще могат да заверяват еднодневните договори и на хартия. 

Актуална информация за осигурителните вноски за 2016 г. за еднодневните трудови договори вижте тук: Размер на задължителните осигурителни вноски за 2016 г. за еднодневните трудови договори по чл. 114а от КТ

Образец на трудов договор по чл. 114а от КТ може да изтеглите от прикачения файл.


Източник: Министерство на труда и социалната политика

Сваляне на прикачените файлове: