Вие сте тук

Електронните данъчни декларации няма да са задължителни за физическите лица, фирмите ще декларират данъци само онлайн от 2018 г.

Електронните данъчни декларации няма да са задължителни за физическите лица, фирмите ще декларират данъци само онлайн от 2018 г.

От пакета с промени в данъчното законодателство за 2017 г. ще отпадне задължителното подаване на данъчните декларации на физическите лица по електронен път

Бизнесът получава година отсрочка и задължението да декларира данъците си по ЗКПО онлайн ще е в сила от 2018 г. Това реши бюджетната комисия при обсъждането на второ четене на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за акцизите и данъчните складове. 

Законодателната инициатива, с която се правят промени в редица данъчни закони, беше приета от НС на първо гласуване на 19 октомври 2016 г. На вчерашното си заседание обаче Комисията по бюджет и финанси направи корекции в текстовете на проекта. Освен окончателното отпадане на задължението за електронно деклариране на доходите на физическите лица и отлагането му за 2018 г. за фирмите, различни от първоначално предложените ще са и регламентите относно т.нар. "данък уикенд". Корекциите на данъчния кредит за автомобили, недвижими имоти и други дълготрайни активи ще става веднъж годишно, а не всеки месец. Според разясненията на данъчния експерт Мина Янкова когато първоначално се упражни пропорционално право на данъчен кредит, за лицата не възниква задължение всеки месец да начисляват данък добавена стойност за лични нужди. При промяна на това първоначално пропорционално приспадане, за тях ще възникне задължение еднократно, в края на годината да извършат корекция. (Източник: БНР)

За активи до 5000 лева данъкът ще се плаща еднократно. По думите на консултанта Павлина Калчева, цитирана от БНР, когато става дума за активи за сравнително малки суми: мобилни телефони, лаптопи, компютри и така нататък, за тях ще се признае право на данъчен кредит еднократно, в момента на придобиването на актива, когато ще трябва да се реши дали той ще бъде използван само за служебни цели, или и за лични.