Вие сте тук

Каква ще е съдбата на МОД за 2017 г. след провала на преговорите между работодатели и синдикати

Каква ще е съдбата на МОД за 2017 г. след провала на преговорите между работодатели и синдикати
3

С месец ще бъде удължен срокът, в който да бъдат договорени минималните осигурителни доходи за 2017 година. Причината е, че до края на миналата седмица не се състояха преговори за определяне на осигурителните прагове за следващата година и съответно няма постигнати споразумения между работодатели и синдикати.

На 15 септември, ден преди да изтече крайният срок за договарянето на МОД, национално представителните работодателски организации изпратиха писмо до министрите Томислав Дончев, Зорница Русинова и Владислав Горанов във връзка с отказа за участие на НПРО и на представляваните от тях браншови организации в преговорите за договаряне на минимални осигурителни доходи за 2017 година. 

"Нулева" година без промяна в осигурителните прагове е едно от възможните решения на ситуацията според финансовия министър, който обаче не изключи и възможността за административно повишаване на МОД. 

В хода на дебатите по темата бизнесът многократно заяви позицията си, че фиксирането на минимални осигурителни прагове е предпоставка за развитие на сивата икономика и води до намаление на реалния доход на заетите. Според синдикатите пък ако правителството премахне минималния осигурителен доход, работниците масово ще бъдат осигурявани на минимална работна заплата. Припомняме, че според плановете на правителството минималното възнаграждение за 2017 г. трябва да е 460 лв. 

В интервю за в. Сега изпълнителният председател на БСК Божидар Данев коментира твърдението на финансовия министър Владислав Горанов, че нивото на сивата икономика у нас все още е твърде високо, за да разчитаме само на доброто съзнание на работодателите да плащат реалните осигуровки, по следния начин: 

"Според нас праговете легитимират сивата икономика, защото фактически имаме от година и половина нормативен запис, че укриването на социално-осигурителни плащания от работодателите се криминализира. Тоест, ако нашата администрация е на мястото си, тя трябва да докаже, че някой укрива доходи и има сив сектор. А с минималните осигурителни доходи ние на практика легитимираме лъжата на хората, които са в сивия сектор, защото те плащат осигуровките върху тези прагове. Не виждам логика в това изказване. Извинявайте, вследствие на минимално осигурителните доходи в НОИ са постъпили с 30 млн. лв. повече приходи от общо 6 млрд. лв., това ли е осветляването на икономиката чрез този инструмент? Нека тези, които твърдят това, да оборят числата."

На фона на продължаващите спорове относно позитивите и негативите от нормативно определените осигурителни прагове НСИ отчита ръст от 7.3% на разходите на работодателите за един отработен час от наетите от тях лица през второто тримесечие на 2016 г. спрямо същия период на 2015 година.