Вие сте тук

НАП проверява как с минимална заплата се купуват луксозни автомобили и недвижими имоти

НАП проверява как с минимална заплата се купуват луксозни автомобили и недвижими имоти

300 физически лица, които през последните години са внасяли осигуровки на минимална заплата, но са се сдобили със скъп недвижим имот в престижен район или луксозна лимузина ще са обект на ревизия от страна на НАП, съобщават от приходната агенция.

Селекцията е на база информацията за получаваните официални доходи и съпоставката им с данните за недвижимите имоти и превозни средства, които автоматично постъпват в Националната агенция за приходите от полицията и общинските власти. 

Ако бъдат установени недекларирани доходи при проверка от страна на данъчните, то те ще бъдат обложени за 5 години назад заедно с лихвите, а в случаите, в които сумата на укритите данъци е значителна, данните се изпращат на прокурор за търсене на наказателна отговорност. От НАП припомнят, че наказанието за укриване на данъци в особено големи размери е лишаване от свобода до 8 години. 

Една от тактиките за разкриване на схеми за неплащане на данъци и осигуровки е разпитването на уволнени или напуснали служители, които са били осигурявани на равен или близък до минималния осигурителен праг за съответната длъжност. Според данъчните целта на тези разговори е да разберат при какви условия са работили служителите, докато са били наети, били ли са принудени да подпишат договор на по-ниско от реалното възнаграждение, за да се избегне плащане на данъци и осигурителни вноски, както и дали са забелязали при бившия работодател отклонения от данъчно облагане.

По повод настоящиите проверки на 300 души на минимална заплата със скъпо имущество заместник-изпълнителният директор на НАП Галя Димитрова коментира: „Луксозните покупки без официални доходи са гарантирано грешен ход. Въпросът е не дали, а кога това ще бъде открито от НАП и ще трябва да се плащат данъци с лихвите за години назад. Разполагаме с надеждна система за оценка на имущество и доходи на гражданите и я използваме постоянно“


Източник: НАП