Вие сте тук

Още 1200 ревизори ще проверяват за отчитане на оборотите и издаване на касови бележки

Още 1200 ревизори ще проверяват за отчитане на оборотите и издаване на касови бележки

1200 ревизори започват проверки за касови бележки, близо 70 000 търговци ще бъдат проверени до края на годината.

Системата за дистанционна връзка на касовите апарати с НАП периодично дава данни за спад на оборотите на определени групи търговци след 17,30 ч. в делничните и през почивните дни. Според звеното за данъчен контрол на НАП подобно поведение е резултат от очакването, че в тези периоди не се извършват проверки. 

За да се ограничи тази практика още 1200 ревизори от Националната агенция за приходите ще се присъединят към колегите си, които следят за данъчни нарушения в търговските обекти. Така инспекторите, които ще проверяват за  отчитане на оборотите и издаване на касови бележки стават над 1600. Ревизорите ще продължат да се занимават с основната си дейност – извършване на ревизии, а проверките за касови бележки ще правят в извънработно време и в почивните дни. В инициативата ще се включат и ревизорите от структурите за големи и средни данъкоплатци в София.

Заради засиленото присъствие на инспектори и за да се избегнат опитите за измами, от НАП предупреждават, че при проверки данъчните служители винаги се легитимират със служебната си карта.  Освен това инспекторите на приходната агенция не приемат и не изискват плащания в брой. Всички дължими глоби се заплащат по банков път.

От Националната агенция за приходите напомнят също, че глобата за неиздаден касов бон от физическо лице физическо лице е до 500 лв., а при нарушение от страна на юридически лица, укриващи обороти, може да се стигне и до запечатване на търговския обект.


Източник: http://www.nap.bg