Вие сте тук

От проекта за промени в данъчното законодателство отпада предложението общините да налагат до два процента данък

От проекта за промени в данъчното законодателство отпада предложението общините да налагат до два процента данък

Предложението за промени в Закона за данъците върху доходите на физически лица, предвиждащо възможност всяка община да определи допълнителен данък върху доходите в размер до 2 %, ще отпадне и няма да бъде внесено за гласуване в МС. 

Проектът за изменение и допълнение на ЗКПО, предвиждащ и промени в редица други данъчни закони, беше публикуван за обсъждане в интернет страницата на Министерство на финансите в края на миналата седмица. Идеята за налагане на по-висок данък по преценка на общините не е получила подкрепа от страна на управляващите, разкритикувана е и от представителите на бизнеса. Председателят на АИКБ, Васил Велев, коментира пред журналисти, че нарастването на данъчното облагане ще има отрицателен ефект върху потреблението. По думите му другият спорен момент е администрирането на такъв данък, тъй като голяма част от заетите лица работят в една община, а са назначени в предприятие, юридически администрирано в друга.

От своя страна председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов е заявил пред журналисти, че след разговори с техните кметове и регулярна среща с партньорите от формациите, които подкрепят кабинета, предложението на финансовия министър Владислав Горанов няма да може да влезе в сила в настоящото законодателство. Текстовете, предвиждащи общините да получат право да облагат доходите на гражданите с допълнителен данък между 0 и 2% над стандартните 10% няма да фигурират в проектозакона, който ще се разглежда от Министерски съвет. 

Продължават обсъжданията по останалите идеи за промени в данъчното законодателство. Според председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова трябва да се вдигне прагът за стоки за служебно ползване (предложението е той да е 700 лв.), за които компаниите, регистрирани по ДДС, ще бъдат задължени да информират НАП, ако те могат да се ползват и за лични нужди. По думите ѝ вниманието трябва да бъде насочено към по-едрите неща за двойно ползване, може би над няколко хиляди лева.

Проектът на финансовото министерство е достъпен за обществено обсъждане до 26 септември.