Вие сте тук

Предложението за минимална работна заплата за висшисти скара КНСБ и бизнеса

Предложението за минимална работна заплата за висшисти скара КНСБ и бизнеса

Фиксирана минимална работна заплата от 690 лв. за висшисти, работещи по специалността си, предлагат от КНСБ.

По думите на президента на синдикалната организация Пламен Димитров официалното предложение е поставено на вниманието на изпълнителната власт и работодателите преди няколко седмици. Мярката, която според синдиката ще стимулира младите хора да завършват висше образование по специалности, в които има недостиг на квалифицирани кадри, и след това да останат на пазара на труда в България, предизвика критика от страна на работодателите в лицето на Васил Велев, председател на АИКБ. 

По време на дискусията в сутрешния блок на Нова телевизия Велев коментира идеята да бъде записано в закон гарантираното минимално възнаграждение за висшисти като нарушение на принципите на пазарната икономика. Според него административното налагане на регулации в пазара на труда води до сив сектор и не е решение за липсата на квалифицирани служители. Положителна намеса от страна на държавата би било осигуряването на финансови стимули под формата на стипендии за инженерни специалности например. 

В хода на разговора става ясно още, че проблем със заплащането на труда на работещите по специалността си хора с висше образование е далеч по-осезаем в сферата на държавната администрация, отколкото в частния сектор, където и в момента 99% от договорените минимални осигурителни доходи са за над 700 лева. Според Пламен Димитров липсата на гарантирано възнаграждение за младите специалисти ги кара да търсят реализация в чужбина. 

В отговор на това председателят на АИКБ коментира, че решение трябва да се търси на база колективно договаряне в съответните сектори, а не чрез администриране на пазара на труда. Велев допълни още, че от Асоциацията на индустриалния капитал в България ще отправят призив към браншовите организации да не вземат участие в договарянето на минимални осигурителни прагове докато не се постигне споразумение за формирането на минималната работна заплата. От бизнес организацията смятат, че тя трябва да бъде определяна по икономически дейност. 

Припомняме, че за настоящата година беше въведено административно увеличение със 7,5 на сто на размерите на минималните осигурителни доходи за 37 от общо 85 икономически дейности в страната, за които не са договорени прагове, срещу което и четирите работодателски организации възразиха.

Целия разговор в предаването „Здравей, България” можете да видите тук: Предлагат минимална заплата за висшисти


Източник: nova.bg