Вие сте тук

Проектът за бюджета на ДОО за 2017 г. се обсъжда от Надзорния съвет на НОИ

Проект за бюджета на ДОО за 2017 г.

Проектобюджетът на Държавното обществено осигуряване е част от дневния ред на заседанието на Надзорния съвет на НОИ, което се провежда днес, 18 октомври, от 15.00 ч. Обект на дискусия от страна на бизнес, синдикати и управляващи са заложените в проекта приходи и разходи, както и размерът на осигуровките и обезщетенията през следващата година.

Планиран ръст от 1 % на осигуровката за пенсия ще внесе към приходите допълнителни над 200 милиона лева. Разходите пък, които са заложени в проектобюджета на ДОО за следващата година, са 10 милиарда 375 милиона лева. 

Без увеличение ще са минималните прагове за осигуряване в различните икономически дейности с изключение на тези, в които минималният осигурителен доход е под 460 лв. - размера на минималната работна заплата според обсъждания днес проектобюджет. Самоосигуряващите се лица също ще трябва да се осигуряват най-малко върху 460 лева, а не както в момента на 420. 

Според председателя на АИКБ Васил Велев ръстът на МРЗ ще доведе на практика до средно увеличение на минималните осигурителни доходи с 2,6%.

Читателите на InBalance News ще могат да се запознаят в детайли с проектобюджета на ДОО за 2017 г. веднага след като текстът бъде официално публикуван, тъй като заседанието на надзорния съвет на НОИ е закрито за медиите.


Източник: БНР