Вие сте тук

Софтуер на Агенция "Митници" и НАП следи за спазването на изискванията за търговия с горива

Софтуер на Агенция "Митници" и НАП следи за спазването на изискванията за търговия с горива

Специализиран софтуер ще подпомага Агенция "Митници" и НАП в предотвратяването на опитите за измама с горива. Системата за контрол е въведена с цел да се следи движението на всички произведени в страната или внесени горива, както и количествата, продавани на дребно по бензиностанциите.

Информационната система гарантира, че всяка доставка на горива в бензиностанциите в страната е придружена с валиден и проверен от Агенция "Митници" уникален номер. От 11.09.2014 г. едновременно и в реално време от информационните системи на двете приходни агенции ще се засичат автоматично опитите за измами с горива. След внедряването на  специализирания софтуер са установени  нарушения, касаещи доставки с несъществуващ уникален контролен номер, което е опит за легализиране на продажбата на контрабандни количества. Опитите за злоупотреби са докладвани на правоохранителните органи.

От Агенция „Митници“ и НАП съобщават, че предстоят съвместни проверки на двете институции за спазването на изискванията за търговия с горива.

Според изказване на директорът на Агенция "Митници" Ваньо Танов в началото на септември за една година недекларираните горива са нанесли вреда на бюджета в размер на 300-400 млн. лв. Според него пониженият контрол върху акцизните стоки през последната година е довел до това, че разликата между количеството горива, които са напуснали данъчните складове, е с 30% по-малко, отколкото продаденото по бензиностанциите. Чрез обединяването на Българска акцизна централизирана информационна система (БАЦИС) и информационната система "Контрол на горивата" двете приходни агенции ще имат възможност да ограничат в по-голяма степен опитите за злоупотреби.


Източник: НАП