Вие сте тук

Търсят се възможности за отблокиране на всички депозити в КТБ в размер от 500 до 1000 лв.

Търсят се възможности за отблокиране на всички депозити в КТБ в размер от 500 до 1000 лв.

Служебният кабинет ще търси възможност за частичен достъп до малките спестявания в КТБ в размер на между 500 и 1000 лв. 

"Търсят се възможности, в рамките на ликвидността, за достъп до всички депозити – между 500 лв. и 1000 лв., така че хората с малки депозити да могат да получат на 100% парите си и да спадне напрежението поне сред тях. Процесът на търсене на решение за депозитите ще бъде един добър сигнал" заяви служебният министър на финансите Румен Порожанов в предаването „Тази сутрин” по bTV.

Кредитния портфейл на Корпоративна търговска банка АД в момента е в процес на оценка, след която предстоят одити в банката и вероятно дългоочакваните спасителни мерки. Във връзка със ситуацията около КТБ в София е била проведена работна среща с представители на Европейската комисия, която обаче и двете страни са пожелали да остане конфиденциална. Финансовият министър увери, че до две седмици БНБ ще вземе решение относно направените оферти за оздравяване на КТБ. 

По думите на Румен Порожанов, какво се случва в КТБ знае само БНБ, която осъществява особения надзор, а кабинетът обсъжда с Централната банка какви сценарии биха могли да се приложат. Служебното правителство препоръчва поставената под особен надзор Корпоративна търговска банка да бъде спасена без намесата на публични средства, а чрез акционери и кредитори, които да я капитализират и да създадат ликвидност. „Предлагаме план за ликвидна подкрепа, а не за капиталова подкрепа” подчертава в изказването си финансовият министър.

Порожанов прогнозира, че ако не се наложи подкрепа на банковата система с публични средства, бюджетният дефицит на страната ще остане в рамките на 3%, както е определен от Маастрихтските критерии на Европейския валутен съюз. „Ако се вземе политическо решение за подкрепа на КТБ с бюджетни средства, тези разходи ще надвишат 3% бариера за дефицита" По думите на финансовия министър дори да бъде отворена процедура по свръхдефицит, тя не е толкова драматична.

Припомняме, че в средата на август Управителният съвет на Българската народна банка взе решение да бъде позволено на "Корпоративна търговска банка” АД и на „Търговска банка „Виктория” ЕАД да извършват платежни и безкасови операции по обмен на валута, когато такива са необходими за целите на погасяване на кредити. 


Източник: btvnews.bg