Вие сте тук

Възобновяване на еврофондовете и отпадане на надзорния механизъм на ЕК за България обеща Юнкер.

Възобновяване на еврофондовете и отпадане на надзорния механизъм на ЕК за България обеща Юнкер

На съвместната пресконференция с премиера Бойко Борисов председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер потвърди обещанието от предизборната си кампания да бъде преразгледан и да отпадне механизмът за сътрудничество и проверка, наложен на България от Европейската комисия през 2007 г.

В своето изказване Юнкер отбелязва, че условията това да се случи поетапно, са налице. По думите на председателя на Европейската комисия България има пълната подкрепа на Европейския съюз за решаването на настоящите геополитически предизвикателства, пред които е изправена страната. 

"Въпросите от областта на енергетиката будят обща тревога сред европейците. България не е сама и ЕК и ЕС не са наблюдатели, ние сме с България в тези трудни времена. Искаме енергията да тече свободно към България и останалата част на Европа и не приемаме изнудване по този въпрос. България не е малка страна, тя е велика нация и има зад гърба си цяла Европа. Ще работим в тясно сътрудничество по инвестиционната програма, която представих наскоро, за да може енергийните връзки да бъдат приоритет.", заявява Юнкер. "По въпроса за "Южен поток" работим заедно с България за решение на откритите проблеми. Това, което е най-доброто за България, е най-доброто и за Европа." допълва той.

Другото важно обещание на председателя на ЕК е свързано с възобновяването на европейските фондове в знак на солидарност, за да бъдат използвани по най-добрия начин за подобряването на живота на българите. По отношение на европейските средства за България премиерът Борисов заяви след срещата, че в момента държавата ни възстановява доверието на еропейските партньори в българските институции и веднага след това ще очакваме политически решения от страна на Брюксел.

 „Дали от загубените безвъзвратно пари поради големия натиск, който имаме в региона и заради войната в Украйна, или от средствата по плана „Юнкер“ може да се пренасочат пари или поне тези, които не са се усвоили, да ни се даде малка отсрочка във времето да ги усвоим. Да ни се даде шанс с работа да си заслужим и усвоим парите“, обясни Борисов.

Освен „Южен поток“ е била обсъдена и темата за членството на България в Шенген. „България е изпълнила нужните критерии и трябва да бъде приета в Шенген, темата трябва да бъде върната на дневен ред“, коментира Борисов.

По думите на Жан-Клод Юнкер "България е готова да се присъедини към Шенген. Другите европейци трябва да започнат да се подготвят за това, ще направя така, че това да се случи бързо."


Източник: БТА, Министерски съвет