Вие сте тук

Банките в ЕС ще се освободят от нежелани кредити на стойност 100 млрд. евро до края на 2014 г.

Банките в ЕС ще се освободят от нежелани кредити на стойност 100 млрд. евро до края на 2014 г.

Редица банки в ЕС са заложили като стратегия продажбата на нежелани кредити на обща стойност 100 млрд. евро до края на 2014 г. Тези мерки са част от усилията за заздравяване на балансите на банковите институции на фона на регулаторния натиск, информира Financial Times.

Според данните на одиторската фирма PwC от началото на 2014 г. са приключили и ли са в процес на осъществяване продажбите на такива активи на стойност 83 млрд. евро. За 2013 г. банките от региона са продали кредити на стойност 64 млрд. евро. Според Ричард Томпсън, партньор в PwC, общата сума за тази година може да надхвърли рекордно ниво от 100 млрд. евро, тъй като инвестиционните фондове са подготвили "планина от пари" за изкупуване на банкови активи. Такава стойност на разпродажбите ще надвиши повече от двойно  нивата отпреди две години.

"В началото на 2014 г. прогнозирахме обши продажби за годината в размер на 80 млрд. евро, което пак щеше да е увеличение с една трета спрямо предишната година. Изглежда, транзакциите лесно ще надминат това ниво. Продължаваме да наблюдаваме голям брой активи, които се подготвят за продажба след летния ваканционен период", отбелязва Томпсън.

Анализаторите изтъкват, че отначало темпът на продажби на активи е бил бавен, но е започнал, а се ускорява през последните 12 месеца. Разликите между исканите и предлаганите цени са се стеснили отчасти заради повишения апетит на инвеститорите и по-реалистичните оценки на активите. "За активите, излизащи на пазара, има многобройни оферти – очевидно има пари, които са готови за инвестиции", отбелязва  Галъуей, портфолио мениджър в Pimco..

"Търсенето на високодоходни активи в съчетание с ултраниските лихвени нива повишава интереса на инвеститорите", отбелязва от своя страна Кин Андерсън, банков анализатор в Berenberg. "Фондовете имат пари за инвестиции и стават по-реалистични за възвращаемостта, която могат да очакват", добавя той.

Макар голямата част от продадените кредити да са необслужвани заеми и ипотеки, PwC отбелязва и повишено предлагане на добри активи. От началото на годината обслужваните кредити представляват около една четвърт от всички продажби, докато през миналата година са били 15-20%. Около половината от 2.4 трлн. евро нежелани кредити в банковите баланси обаче са необслужвани, като най-голям дял се пада на Испания – около 200 млрд. евро, показват данните на PwC.


Източник:КАПИТАЛ