Вие сте тук

ЕЦБ ще пренапише споразумението за банковата тайна след съмнения за неговата законосъобразност

ЕЦБ ще пренапише споразумението за банковата тайна след съмнения за неговата законосъобразност

Европейската централна банка ще преработи споразумението за неразкриване на информация за кредитни институции, които са в процес на проверки. Това решение е взето след като по-малко от половината институции са приели условията по споразумението.

В електронно изявление на Централната банка се посочва, че ЕЦБ работи в тясно сътрудничество с банковите институции и обратната връзка, получена в процеса на изработване на споразумението за банковата тайна, ще бъде отразена в преработената версия, която ще бъде представена в близките дни. 

В продължение на една година стрес тестовете са показали, че Европейската централна банка, както и около 130 от най-големите банки в Еврозоната са уязвими от изтичане на информация, което би могло да доведе до финансова нестабилност. Резултатите от проучването трябва да бъдат достъпни за обществеността през втората половина на октомври преди Централната банка да поеме задълженията за финансов надзор на региона през ноември.

Докато 60 банки вече са подписали първоначалното споразумение за банковата тайна, то голяма част от кредитните институции в много страни от Еврозоната са изпратили писма до ЕЦБ, сигнализирайки за нарушения на националните законодателства, свързани с разкриването на поверителна информация. Данните са предоставени от служител, запознат с хода на дискусиите, пожелал да остане анонимен.

ЕЦБ е помолил банките да се ангажират да пазят тайна за процеса без ограничение във времето, в съответствие с писмо от германската банкова лобистка група Die Deutsche Kreditwirtschaft.


Източник: Bloomberg News.