Вие сте тук

ЕЦБ стана жертва на изнудване след като базата данни на банката беше хакната

ЕЦБ стана жертва на изнудване след като базата данни на банката беше хакната

Неизвестни хакери са проникнали в базата данни на Европейската централна банка и са откраднали потребителска информация с около 20 000 контактни данни на лица, регистрирали са за получаване на бюлетини с информация от банката за пресконференции или други събития. 

ЕЦБ уточнява, че при хакерската атака не са засегнати вътрешни системи за сигурност или пазарночувствителни данни. "Не е имало нарушение на сигурността в защита на базата данни" се казва в изявлението днес в уебсайта на Европейската централна банка. 

В началото на седмицата (на 21.07.) ЕЦБ е получила анонимен имейл с искане за неуточнена сума пари в замяна на открадната от сайта на банката информация и адреси. Говорител на ЕЦБ заяви, че германската полиция е била информирана за случая и е започнато разследване. 

Нарушаването на сигурността в информационните системи на институцията идва по-малко от четири месеца преди ЕЦБ да поема новата роля на висш банков надзор за Еврозоната -  задача, която ще включва управлението на по-чувствителни данни от когато и да било преди. Нарушението е първият път, когато хакери са успели да получат достъп до непублична информация на централната банка. "Големи финансови организации като ЕЦБ неизбежно привличат хора, които ще се опитат да ги хакнат ." коментира в телефонен разговор Шон Съливан, съветник по въпросите на сигурността в базираната в Хелзинки F-Secure Oyj. 


Източник: Bloomberg.com