Вие сте тук

Еврокомисията за данъчните постановления гласува препоръки за справедливо и прозрачно корпоративно облагане.

Еврокомисията за данъчните постановления гласува препоръки за справедливо и прозрачно корпоративно облагане.
1

В началото на седмицата специалната комисия на Европейския парламент за данъчните постановления гласува препоръките си за корпоративно облагане, базирани на принципа, че мултинационалните компании трябва да плащат данъците си там, където реализират печалбите си. 

Своята позиция представителите на тези компании ще могат да заявят на извънредно заседание на комисията по данъчните постановления на 16 ноември. В съобщението за пресата от Европарламента информират, че към момента Google, Facebook и банковата група HSBC са заявили участие. След това следва окончателното гласуване в пленарна зала през последната седмица на ноември, като през това време депутатите ще имат възможност да внесат предложения за промени в препоръките на специалната комисия. 

Припомняме, че в доклада си от 27 октомври Европейският парламент заяви разочарованието си от подхода на страните-членки към идеята за автоматичен обмен на информация за данъчните постановления. По думите на докладчика Маркус Фербер: „Ако това е окончателният текст, страните членки ще изпуснат една прекрасна възможност да въведат повече прозрачност в данъчното облагане. Националните бюджети ще продължат да бъдат ощетявани. Трябва ни европейска процедура, която да е системна и задължителна. Засега данъчните власти не искат да осъзнаят, че данъчни сделки в други страни членки подкопават тяхната собствена данъчна основа. Данъчните власти трябва да бъдат задължени да обменят информация помежду си относно данъчните сделки и да предоставят тази информация в централна база данни на Европейската комисия.

Позицията на комисията е твърда - предоставянето на преференциални данъчни условия на мултинационалните компании може да е технически законно, но това не го прави справедливо за обществото, тъй като гражданите и малкият бизнес трябва да плащат данъците си в пълен размер. Като доказателство за нуждата от прозрачност от ЕП посочват случая с  разследването на„Фиат“ и „Старбъкс“, при който достъпа до информация от страна на разследващите институции е от ключово значение. На 21 октомври Европейската комисия обяви решението си, че избирателните данъчни предимства за „Фиат“ в Люксембург и за „Старбъкс“ в Нидерландия са неправомерни съгласно правилата на ЕС за държавните помощи.

От юни 2013 г. Комисията разследва практиките, свързани с данъчните становища, в държавите членки. През декември 2014 г. са изпратени искания за информация до всички държави членки. В момента Комисията провежда три задълбочени разследвания, в които е изразила опасения, че данъчните становища могат да доведат до държавна помощ. Те засягат компаниите „Епъл“ в Ирландия, „Амазон“ в Люксембург, както и една белгийска данъчна схема.


Източник Европейски парламент