Вие сте тук

"Евростат" отчита слаб икономически растеж на еврозоната през първото тримесечие на годината

"Евростат" отчита слаб икономически растеж на еврозоната през първото тримесечие на годината

Общият брутен вътрешен продукт на еврозоната регистрира слаб растеж в началото на 2014-а година на фона на икономическата стагнация във Франция, спад на БВП на Италия и Холандия и въпреки солидната икономическа експанзия в Германия, показват неревизираните данни на "Евростат". 

БВП на еврозоната се е повишил през първото тримесечие на годината с едва 0,2%, съвпадайки с предварителните данни на европейската статистика и след растеж от 0,3% в края на 2013-а година. 

На годишна база БВП на региона, споделящ единната европейска валута, се е повишил с 0,9% (спрямо първото тримесечие на 2013-а година), също съвпадайки с предварителните данни на "Евростат" и след повишение с 0,5% през последното тримесечие на миналата година.

Тревожен знак за икономическото представяне в началото на годината е много слабото повишение на потребителските разходи с едва 0,1% (след 0,0% в края на 2013-а) и рязкото забавяне на бизнес инвестициите до растеж от едва 0,3% след повишение с 0,9% през последното тримесечие на миналата година. 

Износът е отбелязал рязко забавяне до 0,3% след растеж от 1,4% през последното тримесечие на 2013-а година, като в същото време вносът в еврозоната се е повишил с 0,8%.

Така представените данни потвърждават слабия старт на икономическото развитие на еврозоната в началото на тази година въпреки солидния растеж от 0,8% на БВП на Германия, тъй като останалите ключови страни - членки са отбелязали доста по-слабо икономическо представяне. През първото тримесечие на годината БВП на Франция е без промяна на тримесечна база, БВП на Италия регистрира понижение от 0,1%, докато БВП на Холандия се е понижил с цели 1,4% спрямо последното тримесечие на 2013-а година.

Брутният вътрешен продукт на целия Европейския съюз (28-те страни - членки) е нараснал през първото тримесечие с 0,3% на тримесечна база, потвърждавайки предварителната оценка на "Евростат" и след растеж от 0,4% в края на годината, като на годишна база отчетеното повишение е от 1,4% след растеж с 1,0% в края на миналата година. 

Най-солиден икономически спад на тримесечна база бележи Кипър с понижение на БВП с 4,1% на годишна база, следван от Естония (-1,5%) и Гърция (-1,1%), докато най-силна икономическа експанзия регистрира Румъния (скок на БВП с 3,8% на годишна база), следвана от Полша (+3,5%), Унгария (+3,2%) и Великобритания (+3,1%). 

"Евростат" оповести и данните за производствените цени в еврозоната през април, като индексът на цените на производител (PPI) се е понижил с 0,1% на месечна база след спад с 0,2% през март и регистрира понижение на годишна база с 1,2% след спад с 1,6% през предходния месец. Данните за производствените цени съвпадат със средните прогнози на финансовите пазари. 


Източник: БНР