Вие сте тук

Плановете на британското правителство за по-ниски корпоративни данъци след Brexit разтревожиха финансистите на ЕС

Плановете на британското правителство за по-ниски корпоративни данъци след Brexit разтревожиха финансистите на ЕС

По-ниски корпоративни данъци като мярка срещу очакваното забавяне на британската икономика предлагат финансовият министър Джордж Озбърн и министърът на иконмиката Саджид Джавид, след като 52% от гражданите на Великобритания поискаха страната им да напусне ЕС.

За планираните данъчни облекчения информира вестник "Financial Times".

Намаляването на данъчната тежест за бизнеса е част от пакет от мерки за справяне с прогнозираната криза в икономическана активност след референдума за Brexit. Планираното от Озбърн понижение на корпоративния данък до под 15%  (в момента данъчната ставка е 20%) е с оглед стимулирането на фирмените инвестиции и осигуряване на икономически растеж, съобщава изданието. В интервю пред медията британският министър на икономиката Саджид Джавид призова правителството да намали освен корпоративните данъци и тези на физическите лица, за да омекоти удара от очакваното забавяне на икономиката. 

Плановете за такова рязко понижение на данъците за бизнеса в Обединеното кралсто обаче предизвикаха критика от страна на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. От ОИСР са на мнение, че подобно решение би довело до по-агресивна данъчна конкуренция и би превърнало Великобритания в "икономика от типа данъчен рай". Срещу подобна данъчна реформа биха застанали и финансовите министри на държавите от ЕС, а според Европейският комисар по икономическите въпроси и данъчното облагане Пиер Московиси намаляването на данъка на Острова ще подтикне и други страни в Европа към аналогични стъпки, които ще доведат до "фискален дъмпинг".