Вие сте тук

Полша с предложение за създаване на Европейски фонд за инвестиции за подобряване на икономиката на ЕС

Полша с предложение за създаване на Европейски фонд за инвестиции за подобряване на икономиката на ЕС

Финансовият министър на Полша Матеуш Чурек е отправил призив за създаване на Европейски фондза инвестиции, който посредством свой собствен капитал би могъл да инвестира до 700 млрд. евро с цел да се продолее стагнацията в европейската икономика. Информацията е предадена от агенция Ройтерс.

Идеята за създаването на такъв фонд, който би могъл да е под егидата на Европейската инвестиционна банка, е представена от Матеуш Чурек на на годишната вечеря на анализаторската компания "Брьогел", която често прави проучвания за настроенията на европейските институции относно развитието на ЕС.

Според Чурек допълнителните средства трябва подпомагат, а не да заместват европейското финансиране чрез Европейската инвестиционна банка и чрез многобройните функции на бюджета на ЕС. За да започне да работи, новият фонд ще изисква постепенно инжектиране на внесения капитал и гаранции от всички страни-членки на ЕС по подобен начин и в подобен мащаб, както е направено за Европейския механизъм за стабилност,който има 80 млрд. евро внесен капитал и 620 млрд. изискуем капитал, който позволява да се повиши с 500 млрд. евро в случай на спешно суверенно финансиране в еврозоната.

По думите на полския финансов министър Европа се нуждае от публичните инвестиции в средносрочен план от около 5,5% от БВП на Европейския съюз, или в размер на около 700 млрд. евро. Според Чурек капиталовите разходи ще започнат с 0,5% от европейския БВП през 2015-а година, достигайки пик от 2% през 2017-а година и постепенно приключване след този срок.

Матеуш Чурек смята, че моментът е подходящ за създаване на подобен инвестиционен фонд, тъй като лихвените проценти са на рекордно ниски нива и въздействието му в ситуация на икономическа депресия би било изключително положително и би стимулирало растежа в дългосрочен план.


Източник: БНР

Снимка: EIB