Вие сте тук

Събития от 23 април по случай 100 години от Арменския геноцид

Събития от 23 април по случай 100 години от Арменския геноцид

Членовете на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) в четвъртък приеха Декларация за отбелязването на стогодишнината от арменския геноцид

В документа се казва:

"Геноцид е немислимо престъпление за едно общество, което се основава на толерантността и защитата на правата на човека и основните свободи… 24 април 2015 бележи 100 годишнината от арменския геноцид. 1 500 000 арменци са загинали в резултат на това отвратително престъпление, извършено в Османската империя.“

Премиерът на Канада Стивън Харпър отправи послание към арменската общност по случай 100 годишнината на арменския геноцид.

"На този ден си спомняме за ужасната загуба на човешки животи по време на разпадането на Османската империя през 1915 г., и по-специално на ужасяващите страдания, понесени от арменския народ преди сто години. И Сенатът на Канада и Камарата на общините са приели резолюции, определящи събитията като геноцид.“

След Икуменическа молитва, проведена в Берлинската катедрала в памет на арменските жертви от геноцида, президентът на Германия Йоахим Гаук направи изявление, в което той нарече убийствата на арменци на територията на Османската империя геноцид, съобщава официалния сайт на президента на Германия.

На церемония в Ечмиадзин – арменски религиозен център – седалище на арменски патриарх, бяха канонизирани като светци 1,5 млн. християни, жертви на арменския геноцид от 1915 г. Загиналите са заплатили с живота си за отказа да приемат ислямската вяра.

За отбелязването на събитията в Ереван пристигна и Шарл Азнавур, който е на 91 години.

Една от най великите американски групи System of a Down (с членове от американско-арменски произход) изнесе серия концерти през април 2015 в Европа под надслов Wake up the Souls (Събуди Душите). Концертите бяха в Лондон, Кьолн, Лион, Брюксел, Амстердам, Москва. 

Кулминацията беше на 23 април на Площада на републиката в Ереван. На безплатния концерт, въпреки дъжда се бяха събрали стотици хиляди фенове.

В дневния ред на Българският парламент беше внесена промяна. Точка първа за 24 април, приемането на Декларация, внесена от Атака и осъждаща Арменския геноцид, беше забутана като точка трета, правеща я невъзможна за разглеждане. Очевидно под давлението на новия стар лидер ДПС, командващ „управляващите“ от ГЕРБ и Реформаторския блок.

Свързани статии: В Пловдив ще бъде отбелязана 100-годишнината от Геноцида над арменците