Вие сте тук

Стартира шестият кръг от преговорите между САЩ и ЕС по споразумението за свободна търговия

Стартира шестият кръг от преговорите между САЩ и ЕС по споразумението за свободна търговия

Днес е поставено началото на шестия кръг от преговори между САЩ и Европейския съюз за сключване на споразумение за свободна търговия. Преговорите се водят в Брюксел като все още не се очаква окончателният документ да бъде подписан в близко бъдеще, посочва ДПА.

Двете страни вече близо година работят по мащабното споразумение, известно като Трансатлантическо търговско и инвестиционно партньорство (TTIP). Очаква се чрез него да бъде създадена най-голямата зона за свободна търговия в света, чрез което да бъдат стимулирани икономическият растеж и заетостта. Според плановете на ЕС преговорите трябва да приключат в началото на 2016 година преди президентските избори в САЩ, които ще се проведат през ноември същата година.

По думите на високопоставен източник, пожелал анонимност "Няма официален график, но определено има готовност работата да продължи интензивно". Амбициозната цел на преговорите според източника е да се сключи балансирано споразумение със сегашната администрация във Вашингтон.

Споразумението обаче има противници и от двете страни на Атлантическия океан, които се опасяват, че то ще отслаби защитата на потребителите въпреки непрекъснатите уверения на преговарящите, че няма да допуснат компромиси с тези стандарти. Според депутати от Европейския парламент, който трябва да одобри окончателното споразумение, поведението на преговарящите не е достатъчно прозрачно.

Двете страни ще трябва и да преодолеят значително различия в регулациите си в редица области като например земеделието. Следващият, седми, кръг от преговорите е планиран за септември, посочи представител на ЕС.


Източник: БТА