Вие сте тук

Водещи специалисти прогнозират срив на щатския фондов пазар

Водещи специалисти прогнозират срив на щатския фондов пазар

Според няколко уважавани финансови експерти е въпрос на време щатският фондов пазар да се срине с 50 или повече процента.

„Нямаме право да се изненадваме, ако пазарът отбележи изключителен и бърз срив“, коментира Марк Шпицнагел. Той е портфолио мениджър, известен с големия си и печеливш залог в размер на милиард долара по време на финансовата криза от 2008 година. „Всъщност трябва напълно да го очакваме“, добавя още той, цитиран от Bloomberg. Този експерт далеч не е единственият с подобни мрачни прогнози. „Налице е значителен балон от финансови активи“, според Марк Фабер. „Балонът може да се спука всеки момент“, допълва още Фабер. Причина за този балон е политиката на администрацията на Обама, както и на Фед по отношение на стимулите и рекордно ниските лихви. Според Фабер политиката на Фед принуждава американците да спекулират със спестяванията си на финансовите пазари в търсене на по-висока доходност.Според слухове подготовка за срив на финансовите пазари прави и гениалният инвеститор Уорън Бъфет. Индикаторът на Уорън Бъфет – съотношението между сумарната капитализация на пазара към БВП на САЩ, дава тревожен сигнал за продажби.

На фона на тези предупреждения какво могат да направят инвеститорите? Една от опциите е да не се продават акции от портфейлите, а другата е инвеститорите да се опитат да минат през финансовата буря. Според Шон Хюмън, основател на Absolute Profits, има и трета опция. А именно инвеститорите да се насочат към сектори, които се очаква да се представят добре през следващите няколко месеца. „Излизане от пазара на акции в момента може да е скъпо удоволствие за инвеститорите“, смята Хюмън. Хюмън разполага с „таен календар за инвестиции“, следването на който е довел до това да бие пазара с 250% от 1968 година насам. Той се състои от 19 инвестиции (базирани на сектори и пазари) и 38 дати за покупки и продажби на тези активи. Въз основа на него 1000 долара могат да се превърнат в 300 000 за 10 години, коментира Хюман. „Календарът е само една част от моята инвестиционна стратегия“, коментира Хюмън. „Имам също така система за предизвестяване от крахове, която е предназначена да дава предупредителни знаци преди началото на корекция. През 2012 година в телевизионно интервю Хюмън правилно прогнозира, че акциите на Best Buy ще се понижат до 11 долара и ще поскъпнат впоследствие до 40 долара през следващите месеци.