Вие сте тук

Търговците, използващи СУПТО, ще получат 7 месеца отсрочка за регистриране на касовите апарати

Търговците, използващи СУПТО, ще получат 7 месеца отсрочка за регистриране на касовите апарати

След като на 19.02.2019 г. финансовият министър обяви, че срокът за изпълнение на разпоредбите на Наредба Н-18 за регистриране на касовите апарати ще бъде удължен до 30 септември за търговците, използващи системи за управление на продажбите, седемте месеца отсрочка бяха потвърдени отново на днешната среща между премиера Борисов, Владислав Горанов и представителни бизнес организации.

Срещата е инициирана от браншовите организации на БСК, които поискаха да бъде взета под внимание създадената допълнителна административна тежест за бизнеса и затрудненията, с които се сблъскват фирмите при практическото привеждане на дейността си с нормативните изисквания за подмяна на касовите апарати и софтуера в търговските обекти, така че да отговарят на определените в наредбата условия.

Удължаване на срока за смяна на фискалните устройства до 30 септември 2019 г. ще получат обаче само икономическите оператори, които използват компютърни системи за управление на продажбите и при които се изисква подмяна на софтуера, за да се изпълнят новите изисквания на Наредба Н-18. Регламентираният срок до 31 март остава в сила за търговците, които са регистрирани по ДДС и използват обикновен касов апарат, който не е свързан със специален софтуер. Фирмите, които не са регистриране по ДДС, трябва да свържат касовите си апарати към НАП в срок до 30 юни, припомни финансовият министър. 

Обобщена информация за действащите в момента изисквания към търговците относно фискалните устройства и софтуера за управление на продажбите, използвани в търговските обекти, може да бъде открита ТУК

След като бъдат официално направени промени в текстовете на Наредба Н-18 и обнародвани в ДВ, ще бъдат отразени на страниците на InBalance News.