Вие сте тук

Съвети за постигане на финансова стабилност

Съвети за постигане на финансова стабилност

Финансовата стабилност се дефинира като устойчиво добро финансово състояние с тенденция към увеличаване на наличните средства. Постигането на лична финансова стабилност е важна и отговорна задача, справянето с която е в собствените ни ръце.

За постигането на финансова стабилност е нужно приходите да са повече от разходите и да има възможност за заделяне на средства. Няколко лесни и простички съвета на достъпен език ще ви помогнат да сте финансово стабилни и да не се притеснявате за утрешния ден.

  1. Създайте личен бюджет и бюджет на домакинството и се придържайте към тях. Това е първата и основна крачка към постигане на финансова стабилност. Важно е да знаете точно колко са приходите ви (не само заплатата, но и приходи от допълнителна трудова дейност, наеми, ренти и прочие), както и да сте наясно какви са ежемесечните ви разходи, кое перо на бюджета изразходва най-много от средствата ви, има ли излишни разходи, които може да съкратите, какво може да си позволите с наличните средства и за кое ще трябва да спестите и изчакате. Познаването на текущото ви финансово състояние и обмислянето на разходите са ключови за постигане на финансовата стабилност.
  2. Преразгледайте разходите. Записвайте всеки разход, независимо колко малък и незначителен е той. Всяко домакинство има излишни и ненужни разходи, както и такива, които могат да бъдат намалени, без да се лишавате от удобства. Преразгледайте договорите си с мобилни оператори, доставчици на услуги и прочие. Със сигурност ще откриете, че има по-подходящ за нуждите ви вариант или тарифен план на услугата, с който не само ще спестите средства, но ще бъдете и по-удовлетворени. 
  3. Бели пари за черни дни. Спестявайте. Това е една от важните стъпки за постигане на финансова стабилност. Не харчете всичко, което получавате. Заделяйте около 10% от доходите си, за да имате възможност да посрещнете неочаквани разходи и да се чувствате уверени по отношение на личните финанси. Така ще имате и фонд за спешни и непланирани нужди, без да губите финансовата си стабилност.
  4. Не бързайте. Тръгнете с малки крачки и ясни цели. Финансовата стабилност се изгражда и поддържа цял живот. Грижата и усилията за постигането ѝ са пътят към нея, а не единично действие.

Ако работейки за постигането на финансова стабилност ви застигне неочаквано събитие, за което се нуждаете от спешна и неотложна финансова помощ, не се страхувайте да изтеглите бърз онлайн кредит от Vivus.bg за задоволяване на внезапно възникналата нужда. Но преценете добре важна ли е причината за кредита и можете ли да го погасите в определения срок, за да не се натрупват лихви, които биха затруднили постигането на желаната от вас финансова стабилност.


ПЛАТЕНА ПУБЛИКАЦИЯ