Вие сте тук

НАП: От 1 юли онлайн търговците ще могат да използват електронна система за обслужване на едно гише

Новите ДДС правила при дистанционни продажби влизат в сила от 1 юли 2021 г., припомнят от НАП. Онлайн търговците ще имат възможност да използват електронна система за обслужване на едно гише - one-stop shop (OSS).

Новите ДДС правила при дистанционни продажби влизат в сила от 1 юли 2021 г.
5

От приходната агенция припомнят на търговците, извъpшвaщи онлайн пpoдaжби, че от 1 юли ще могат чрез портала за е-услуги на НАП дa ce peгиcтpиpaт по новите специални режими за облагане с ДДС на вътреобщностни дистанционни продажби на стоки и доставки на услуги към крайни клиенти. 

Уточнението, което от Агенцията по приходите правят в съобщението си във връзка с новите ДДС правила от 1 юли:

...в случаите, при които фирма, която не е установена по седалище и адрес на управление на територията на страната и е регистрирана по ЗДДС за целите на дистанционните продажба на стоки и е избрала да се регистрира за „режим в Съюза“ в държавата членка, в която е установена, и е подала в тази държава членка до 30 юни 2021 г. заявление за регистрация, следва да уведоми за този избор по електронен път компетентната структура на НАП Срокът за това е 30 юни 2021 г., включително. В случаите, в които фирмата е уведомила по електронен път компетентната структура на НАП за регистрацията си за „режим в Съюза“ в държавата членка, в която е установена, и иска да прекрати регистрацията си по чл. 98 или 100, ал. 3 от ЗДДС, не е необходимо да подава и заявление за прекратяване на регистрацията, допълват от НАП. В този случай, в 7-дневен срок от постъпване на уведомлението по електронен път, Агенцията извършва проверка на основанието за дерегистрация. В случаите, когато е налице основание за дерегистрация, то тя се счита от 30 юни 2021 г.

При прекратяване на регистрация по ЗДДС, заедно със справка-декларацията за последния данъчен период фирмата трябва да подаде и протокол-опис за начисляване на данък по чл. 111 от ЗДДС по образец, напомнят от институцията. 

Информация за новите регламенти в сферата на ДДС при онлайн търговия след 1 юли 2021 г. е предоставена в отделна рубрика в интернет страницата на Агенцията. Може да откриете полезна статия по темата за правилата относно деклариране и плащане на ДДС при дистанционни продажби в ЕС след 01.06.2021 г. и в блога на Счетоводна мрежа ИНБАЛАНС.

Източник: НАП


» Експертна счетоводна консултация ще намерите ТУК «