Вие сте тук

НАП включва данни за доходите от е-търговия в предварително попълнената ГДД за физическите лица

От 16 март 2021 г. ще е активна електронната услуга на НАП за предварително попълнени данъчни декларации за облагане доходите на физическите лица. В нея ще фигурират и данни за продажби в Интернет с наложен платеж през 2020 г.

НАП включва данни за доходите от е-търговия в предварително попълнената ГДД за физическите лица

След като преди дни от Агенцията по приходите обявиха, че на 16 март в портала за електронни услуги ще бъдат достъпни предварително попълнените данъчни декларации за облагане доходите на физическите лица, сега от данъчната администрация информират гражданите, че във формуляра ще бъдат включени и данните, получени в НАП от продажби в Интернет с наложен платеж през 2020 г.

С уточнение, че на деклариране и облагане с данък не подлежат получените средства от продажби на вещи за лично ползване и такива, които не са закупени с цел след това да бъдат препродадени, от агенцията информират ползвателите на услугата за предварително попълнена ГДД, че трябва да преценят дали съответните суми трябва да са включени в декларацията като доходи от търговска дейност и съответно да ги посочат в Приложение № 2 от годишната данъчна декларация по чл. 50 от ЗДДФЛ за 2020 г. в срок до 30 юни 2021 г.

За улеснение на лицата, които имат приходи от електронни продажби, от НАП са публикували в канала си в YouTube видео с отговори на въпроси относно това кои доходи от търговия в Интернет се облагат и как данъчните власти тълкуват информацията от пощенски оператори и куриери за получени суми от наложен платеж.

Другото полезно пояснение в прессъобщението на приходната агенция касае случаите, в които физическото лице получава доходи чрез продажби в Интернет с наложен платеж от друга стопанска дейност в качеството си на земеделски стопанин, свободна професия или занаятчийска дейност. При такава ситуация сумите се декларират в Приложение № 3. Ако средствата са придобити при продажба на произведения на изкуството, предмети за колекции и антикварни предмети, която не е свързана с извършвана стопанска дейност, те се декларират в Приложение № 5. Срокът за деклариране на доходите и за внасяне на дължимия данък е до 5 май 2021 г.

Източник: НАП


Ако извършвате дейност, която може да се определи като търговия и обмисляте регистрация на фирма, потърсете съдействието на експерти ➣ТУК➣