Вие сте тук

Отговаря ли касовият ви апарат на новите изисквания на Наредба № Н-18?

Отговаря ли касовият ви апарат на новите изисквания на Наредба № Н-18?

С обнародваните в ДВ в края на септември промени в Наредба № Н-18 драстично се засилва контролът при отчитането на търговските обороти, обобщават от НАП.

Данните за всяка една покупка ще трябва да бъдат изпращани към сървърите на приходната агенция в рамките на 5 минути, като потребителите ще имат възможност да проверят дали това се е случило чрез сканиране на специален QR код - задължителен атрибут на издадените касови бележки. 

От НАП информират още, че всички регистрирани по ДДС фирми ще имат срок до края на март 2019 г. да приведат дейността си съобразно изискванията на наредбата. Срокът за всички останали, включително бензиностанциите, е до края на юни 2019 г., а за тези, които използват интегрирани автоматизирани системи за управление на търговската дейност – до края на 2019 година.

Притежателите на фискални устройства могат да направят проверка в интернет страницата на агенцията, която да ги информира дали техният апарат се нуждае от допълнителни функционалности, които да го приведат в съответствие с новите изисквания на Наредба № Н-18.


Източник: НАП