Вие сте тук

Регистрираните по ДДС търговци трябва да сменят касовите си апарати до 31 март 2019 г.

Регистрираните по ДДС търговци трябва да сменят касовите си апарати до 31 март 2019 г.

От НАП припомнят за сроковете, в които съгласно новите разпоредби на Наредба Н-18 трябва да бъде актуализиран софтуерът за управление на продажбите  в търговските обекти и подменени касовите си апарати.

Регистрираните по ДДС търговци са задължени да приведат дейността си в съответствие с нормативните изисквания до 31 март 2019 г., а за фирмите без ДДС регистрация срокът е до края на юни 2019 г. Информацията за използвания от регистрираните по ДДС търговци софтуер и неговия производител се подава към НАП единствено по електронен път с електронен подпис чрез е-услуга, достъпна на сайта на приходната агенция. От 1 април на настоящата година едновременната употреба на касов апарат и софтуер, управляващ продажбите в един и същи обект ще е допустимо само ако те са свързани и софтуерът отговаря на регламентираните в наредбата условия. Също така фискалните устройства ще трябва да отпечатват QR код на всяка издадена касова бележка и данни за нея да бъдат подавани към сървърите на НАП в реално време. Новите правила забраняват издаването на т.нар. служебни бонове.

От приходната агенция съветват всеки търговец, който ползва софтуер за управление на продажбите, да се свърже с производителя му и да провери дали той ще бъде доработен съобразно новите правила. Справка за софтуерите, декларирани от производителите като съответстващи на променените законови изисквания, може да бъде направена в Портала за е-услуги на НАП. Към момента в списъка фигурират 3 софтуера, а други 19 са в процедура по заявяване, информират от агенцията.

От НАП припомнят, че в интернет страницата на институцията може да бъде намерена повече информация и отговори на често задавани въпроси за промените в нормативната уредба за отчитането на продажбите в търговските обекти в специално създадена за целта рубрика.  


Източник: НАП