Вие сте тук

Мерките срещу COVID-19 са равностойни на колективно самоубийство *

Мерките срещу COVID-19 са равностойни на колективно самоубийство *
5

Моето мнение за COVID-19 (Corona Virus Disease-2019) е различно от все още масово преобладаващото.

Реших да го изложа / напиша.

Статистика

Годишно по света умират близо 60 млн. човека. За първите три месеца на 2020 г., умрелите от заразни болести са:

 • от СПИН – 420 хил.;
 • от малария – 250 хил.;
 • от други заразни болести – 3,3 млн.

Как ще обяснят политици и експерти, защо умрелите 51 хил. човека от COVID-19 – около 1% от общо умрелите от заразни болести са основен световен проблем и причина за обявяване на пандемия?

Дали починалите по света (към 3 април) поради COVID-19 са 51 хил. човека, или са починали 51 хил. човека, които са заразени с COVID-19?

Съществува ясна статистика на починалите лица в предходни години и понастоящем. Например в България в предходни години умират по около 300 човека дневно. Огромно е подозрението, че основно засегнатите държави отчитат COVID-19 като причина за смъртта на всеки починал, който е заразен. В същото време е тествано под 1% от населението и броят на общо заразените е неясен. Ако заразените са 20% или 30% от населението в най-засегнатите държави?

Защо никъде и никоя държава не представя обективна съпоставка за починалите за същите периоди на минали години. Единствено така може да се прецени реалното увеличението на смъртните случаи поради заболяване от COVID-19.

Да се приписва на COVID-19 смъртта на хронично болни лица с друго основно заболяване е измама.

Как започна атаката?

За огромната част от световните медии, новина, значи умел подбор на негативна информация с умишлено засилване на мрачните краски. През януари медии плахо съобщаваха новини, че някъде в Китай хора се заразяват и умират от нов вид вирус.

В началото без изключение политиците реагираха скептично, но предпазливо. Постепенно медиите засилиха обема и тежестта на информацията за дебнещата опасност. На паниката започна да се поддава психически лабилна част от населението. Тук вече политиците по света усетиха момента. Ако управляващата партия не предприемеше мерки, тя рискуваше вълната да бъде яхната от опозицията. Масово в Европа се обяви извънредно положение. Политиците, основно чрез услужливи медии и социални мрежи засилиха паник-атаката. Медиите услужливо поеха предизвикателството да насаждат паника. Включиха се и немалка част от медицинските експерти. Страхът от новата чума на 21 век обхвана над 80% от населението.

Кой и какво печели от организирано насадената масова психоза:

 • Изключително повишаване на рейтинга на пряко ангажираните с „опасността“ лица – политици, лекари, полиция, медии;
 • Предизвикване на чувството на значимост и необходимост от ангажираните лица – масовото мнение на голяма част от населението е за тяхната некомпетентност в нормално време;
 • Настоящи и бъдещи икономически облаги за определени подготвени структури като компенсации, субсидии, кредити, със занижен контрол на разпределение;
 • Намаляване на задълженията на обслужващите ни държавни служители, без от това да пострада възнаграждението им;
 • Тестване на възможностите и настроенията сред населението при драстично орязване на техните права и свободи.

Какво се губи:

 • Лична свобода и право на придвижване;
 • Здраве – масовото затваряне по домовете води до обостряне на физически и психически заболявания и стрес, често с необратими последици. Всъщност проблемите са по-ясно изразени точно в рисковата група на хронично болните лица;
 • Влошено медицинско обслужване –хората умират основно от други заболявания, но на практика целия медицински ресурс е насочен към заболяванията от COVID-19;
 • Насочването на всеки болен с признаци на COVID-19 към здравно заведение води до повишаване на броя на болните медици. Те разпространяват допълнително заразата.;
 • Изкуствено предизвикана икономическа криза и стагнация с непредвидим във времето ефект. Фалити на цели отрасли. Съкращения и масова безработица;
 • Намаляване на раждаемостта. Зачеването в тези условия се счита за опасно от двойките. Изострят се семейните конфликти. Спрели са работа ин-витро клиниките.

Очаквани въпроси и решения

Основните пострадали - малкият и средният бизнес, както и лицата, упражняващи свободни професии очакват подкрепа. Но реална, а не фалшиво прокламираната мярка 60/40. Нелепо и противоречащо на нормативните разпоредби е да се дава пълна заплата на лица, които не са изпълнявали трудовите си задължения частично или напълно. На практика нашата държава не дава нищо, защото ако същото лице бъде съкратено ще получава същите 60 %, но вече дългосрочно и без да се плащат осигуровки върху сумата. В Европа е пълно с примери на реално подпомагане на бизнеса, просто трябва да се избере възможното за България.

Пълната публичност на изразходваните милиарди  за борба с COVID-19 следва да е задължителна.

Бизнесът също очаква отговор, каква тежест ще понесат издържаните от тях държавни структури. Какви са предвидените намаления на държавните разходи?

Нуждаем се също от ясно обосноваване на всяко решение. Предлага се удължаване на извънредното положение с един месец. Какво очаква да се случи правителството към 13 май 2020? Да е намалял рязко броя на заразените лица!? Или да е открито лекарство или ваксина срещу вируса?

Как ще живеем в бъдеще? Очакваме ли да няма повече пандемии, или ще се обявява извънредно положение при всяка следваща грипна вълна?

Предложения

Създаване на Регистър на всички лица, които са застрашени при пандемии. Поставяне на застрашените лица под карантина. Изграждане на ясни процедури за съхранение на живота на застрашените лица и начините им на съществуване, изхранване и издръжка при опасност от пандемия.

Излагане пред населението на ясна статистика за заболяването. Очертаване на досегашните изводи – вирусът се разпространява много лесно и е смъртоносен за болни с определени хронични заболявания, опасен е за хора на възраст над 65 години и предизвиква леки грипозни симптоми при здрави и по-млади хора.

Прекратяване на ограниченията за лицата, които считат, че са физически здрави и социално отговорни да пазят себе си и околните. В рамките на три месеца те евентуално ще се заразят и изчистят от заразата.

Създаване на Национална програма с превантивни мерки за подобряване качеството на живот и повишаване на имунната защита.

Създаване на нормативни актове, органи и механизми за действие при опасност от бъдещи пандемии.

Завършвам с цитат на Бенджамин Франклин „Онези, които са готови да се откажат от основна свобода, за да си купят малко преходна сигурност, не заслужават нито свобода, нито сигурност.“

* Заглавието е заимствано от интервю на проф. д-р Бакди - един от най-големите експерти в Германия в областта на инфекциозните болести – медик, вирусолог, микробиолог, 22 години завеждащ института по вирусология и медицинска микробиология към университета в Майнц. Той коментира мерките срещу COVID-19 в Германия, които са доста по-леки от тези в България.