Вие сте тук

Най-добрите летища в света за 2014 г. - Част І

Най-добрите летища в света за 2014 г. - Част І

В свят, в който разстоянията се преодоляват бързо и мобилността е в основата на ежедневито ни, летището е мястото, което се превръща в символ на голям град с добре устроена и функционираща инфраструктура. Това е мястото, където пътниците прекарват доста време в очакване на полета си. Кои са най-добрите летища през 2014 г. показват годишните награди World Airport Awards, връчвани от Skytrax. Класацията е направена въз основа на допитване до 12.85 млн. пътници от 110 националности и включва 410 летища по света. Летищата получават оценки в 40 категории, включително обслужване, пазаруване, сигурност и имиграция.

10. Лондонското летище „Хийтроу“

Летището „Хийтроу” се смята за едно от най-натоварените и най-изискани летища в света, където всеки ден пристигат множество пътници. Независимо, че е разположено на 24 км. от Лондон, летището предлага разнообразен транспорт не само до града, но и извън неговите предели. "Хийтроу" е победител в категориите "Най-добри магазини" и "Най-добър терминал". За продължилото 19 години проектиране и строителство на терминал Т5, който отваря врати през 2008 г, са похарчени 6.2 милиарда долара. 4 и 5 звезди летището получава от Skytrax за удобство при използване и за достъпност на информацията за полетите, обществения транспорт, ефективността на работата на персонала. 

9.Международно летище Ванкувър

Международно летище Ванкувър е второто по големина летище в Канада. Разположено е на остров Сий Айлънд, в Ричмънд, Канада, на около 12 км от центъра на Ванкувър. Това е най-малко натовареното летище от всички, попаднали в ТОП 10 на Skytrax. Известно е още със своя Музей на народното творчество на тихоокеанското крайбрежие на Канада. За четвърта поредна година летище Ванкувър е най-доброто летище на Северна Америка. Обслужването и качеството на работа на персонала на летището получават много висока оценка.

8.Летище Цюрих

Международно Летище Цюрих се намира в Кантон Цюрих в Швейцария, на около 10 км от град Цюрих в северна посока. Основна база на Суис Интернешънъл Еърлайнс, летището е най-големият международен въздушен портал на страната. През 2003 година, летището е обновено с нов терминал, паркинг зона, както и подземен влак между новия и съществуващия терминал. Пистите са три и броят на обслужваните пътници е повече от 23 милиона души. До Международно Летище Цюрих може да се стигне чрез ЖП гарата на летището, която се намира под терминала, а също и чрез магистрала А20, която предлага отлични връзки. Летището получава висока оценка и за организацията си относно охраната, контрола на имиграцията, както и за допълнителните услуги, от които могат да се възползват пътниците.

7.Международното летище Пекин

Международно Летище Пекин, официално известно като Международно Летище Столица Бейджинг, е основното летище, което обслужва град Пекин в Китай. Летището се намира на 30 км от града в североизточна посока и е най-натовареното летище в Азия, що се отнася до трафик на пътници. Международно Летище Столица Бейджинг служи като основна база за Китайските Южни Авиолинии, Хайнан и националния превозвач Еър Чайна, като покрива повече от 120 дестинации. Летището има три терминала, като Терминал 1 покрива вътрешните полети на Хайнан Еърлайнс, а Терминал 2 обслужва международни и вътрешни полети на Китайските Източни Авиолинии, Китайските Южни Авиолинии и СкайТийм. От 2008 г. летището има огромен трети терминал и нова писта, за да поеме нарастващия обем на трафика. Терминал 3 обслужва Еър Чайна, Оне Уърлд и Стар Алианс и може да приема полети на Еърбъс A380. Той получава наградата в категорията "Най-добър терминал". А пекинският Langham Place Hotel е определен за втория най-добър хотел на летище в света. Сега капацитетът на летището е приблизително 78 милиона пътници годишно.

6.Международното летище Токио - Ханеда

Летище „Ханеда“ е Международното Летище на Токио и е едно от големите летища, които обслужват района на града. Летището е сред най-натоварените в Азия и в света и покрива голяма част от вътрешните полети и чартърните полети за Сеул, Шанхай и Хонконг. Летището има три терминала, като Терминал 1 и Терминал 2 са свързани с пешеходна пътека, а до международния Терминал 3 се стига с безплатен автобус. В допълнение има и ВИП терминал, който се използва от властите на различни страни, които посещават Япония. До Международно Летище на Токио може да се стигне с регулярен и с монорелсов влак, автобус и кола.  С откриването на третия международен терминал на летище Ханеда през 2010 г. капацитетът на летището достигна 90 милиона пътници годишно. Летище Токио-Ханеда е избрано за най-доброто местно летище от Skytrax в света.

Следва...