Вие сте тук

Най-надеждните и най-малко сигурните страни за правене на бизнес за 2015 г.

Най-надеждните и най-малко сигурните страни за правене на бизнес за 2015 г.

Може би търсите нови международни доставчици за вашата компания? Или обмисляте къде да отворите фирмен клон зад граница? За да направите преценка за международните си клиенти, интересувате ли се от стабилността на тяхната бизнес среда? А от нивото на корупция във властта? Проверихте ли за рисковете от природни бедствия като наводнения и земетресения по тези места? Как изглежда инфраструктурата там?

Бърз отговор на всички тези въпроси може да даде класацията "2015 FM Global Resilience Index" на FM Global, международна застрахователна компания със 180-годишни традиции в осигуряването на услуги за превенция от загуби на големи промишлени и търговски компании по цял свят. След строг процес на проучване и оценка, FM Global съставя списък на страните, които счита за най-устойчиви.

Методологията на класиране е свързана с измерването на ефективността на страните в девет области в рамките на три рубрики: икономика, степен на риск и верига за доставки. Разглеждат се следните показатели: 

 • БВП на глава от населението;
 • Политически риск, включително тероризма;
 • "Интензитет на петрола", което означава възможност страната да изпадне в нефтена криза;
 • Излагането на природни бедствия;
 • "Качество на управление на риска от природни бедствия", което означава готовността на страната да се справи с бедствие като земетресение или наводнение;
 • Качество на управление на риска от пожари;
 • Контрол на корупцията;
 • Качество на инфраструктурата;
 • Качество на местните доставки.

FM Global използвани следните източници: Международният валутен фонд доставя данните за БВП; информацията за доставките на петрол е от администрацията на US Energy; данните за политическия риск и корупцията идват от Световната банка. Докладът за глобалната конкурентоспособност, изготвен от Световния икономически форум и собствено проучване на хиляди кадри, е източникът на данните за инфраструктурата и местното качество на веригата за доставки. Данните за рискове като излагането на природни бедствия, готовност за управление на природните бедствия и способност за борба с пожари се получават от един алгоритъм на FM Global, разработен за изчисляване на риска при над 100 000 търговски обекта, които компанията застрахова в целия свят.

Позиционираната на първо място Норвегия може би не е на челни позиции в списъка ви от локации, където бихте отворили нов офис или производствено предприятие, но там оперират две от най-големите петролни компании в света - ExxonMobil и ConocoPhillips. 

Втората позиция е за Швейцария - логичен избор предвид поверителността на информацията в банковия сектор и стабилната политическа среда.

Нидерландия със стабилната си икономика, солидната инфраструктура, усъвършенствани пристанища и системи от защитни диги заема третото място.

Няма изненади сред първите 25 страни, които са поставени в списъка по-долу. Те са предимно европейски - Ирландия, Люксембург, Германия, Финландия, Белгия, Дания, Швеция и др. Нова Зеландия и Австралия също в топ 25, както и Хонконг, Сингапур и Катар.

Ето ги 25-те най-надеждни страни според класацията на FM Global:

 1. Норвегия
 2. Швейцария
 3. Холандия
 4. Ирландия
 5. Люксембург
 6. Германия
 7. Катар
 8. Канада
 9. Финландия
 10. САЩ Регион 3 (26 щата с нисък риск от природни бедствия като Охайо, Пенсилвания и Монтана)
 11. Белгия
 12. Дания
 13. Нова Зеландия
 14. Австралия
 15. Швеция
 16. САЩ Регион 1 (18 щата, оценени като рискови за бури, например Флорида и Луизиана, Ню Джърси и Ню Йорк)
 17. Австрия
 18. Хонконг
 19. Франция
 20. Великобритания
 21. САЩ Регион 2 (8 щата с риск от земетресения, включително Калифорния, Орегон, Хавай и Аляска)
 22. Португалия
 23. Исландия
 24. Сингапур
 25. Испания

А кои са най-несигурните за бизнес страни в света? За тях също има класация с 25 позиции, като на челните места са най-малко стабилните. Венецуела оглавява списъка заради политически вълнения, срутване на икономиката и строителните норми и стандарти, които не получават одобрение от страна на FM Global, твърди главният оперативен директор Джон Хол. Другият огромен проблем тук е корупцията. Киргизка република заема второто място заради най-ниския БВП на глава от населението от всички страни в списъка. Почти 40% от нейните граждани живеят под прага на бедността и тя все още се възстановява от политическата и икономическата криза след свалянето на президента през 2010 г.

Другите в класацията за най-ненадеждни страни за правене на бизнес:

 1. Венецуела
 2. Киргизката република
 3. Мавритания
 4. Никарагуа
 5. Доминиканска република
 6. Хондурас
 7. Ямайка
 8. Пакистан
 9. Египет
 10. Таджикистан
 11. Камбоджа
 12. Индия
 13. Чад
 14. Монголия
 15. Алжир
 16. Бангладеш
 17. Непал
 18. Бенин
 19. Нигерия
 20. Малави
 21. Колумбия
 22. Зимбабве
 23. Източен Тимор
 24. Украйна
 25. Индонезия

Според автора на статията в във Forbes Сюзън Адамс списъкът на FM Global не е съвсем пълен, тъй като не включва някои от стабилните икономики, както и доста страни, застрашени от бедствия и размирици, като Хаити, Сирия, Йемен, Ирак, Судан и Конго. Причината е невъзможността FM Global да събере достатъчно данни за тези места. Руанда, надеждно място за правене на бизнес, също липсва.

А къде е България? Според индекса за надеждност на FM Global страната ни се нарежда на 61-во място по икономически показатели, 84-та позиция по степен на риск и 82-ро място според качеството на веригата за доставки.

Източник: Forbes