Вие сте тук

ОТВОРЕНО ПИСМО oт Асоциация „Арменска общност-България"

Като български граждани се обръщаме към президента на България Румен Радев, към всички партии и коалиции в българското политическо пространство с категоричното настояване да дадат израз на своето виждане по отношение на казаното от Росен Плевнелиев и ясно да дефинират гледната си точка.

ОТВОРЕНО ПИСМО oт Асоциация „Арменска общност-България"

ОТВОРЕНО ПИСМО
От Асоциация „Арменска общност-България“
Дори в политиката трябва да има мяра в публичните прояви, морал в начина на поведение и допустима премереност на изказа. Когато един политик прекрачи тези граници, той злепоставя не само и не единствено себе си, а и хвърля грозна сянка върху политическата сила, която го лансира, неговата дейност девалвира и се обезстойностява дори положителното, ако има такова, докато е бил под „светлината на прожекторите“.
Бившият български президент Росен Плевнелиев наруши с изявленията си, направени в Баку по време на осмото издание на Глобалния форум на тема „Светът след COVID-19“, проведен там не просто границите на добрия дипломатичен тон, а този на човешката нравственост, на хуманитаризма и на универсалните човешки ценности. Пристрастността към отделна държава (в случая – Азербайджан), поддържането на провежданата от нея агресивна политика и дори, ако има подплатяване на подобна подкрепа с добро материално възнаграждение, не дава право на един бивш държавник да говори от името на българския народ, както и да въвежда родината си в дипломатически тупик. Още по-малко да възхвалява военни победи и да афишира разрешаването на каквито и да било „замразени“ конфликти по пътя на експанзията и войната.
Арменофобията е неотменна част от политическото поведение на диктаторския азербайджански режим и тя непрестанно се внушава на поколения азербайджанци, които растат в атмосфера на ненавист към съседна Армения. Езикът на омразата по отношение на арменците присъства в риториката на всеки високопоставен чиновник в Азербайджан. Това обаче означава ли, че политици от други страни, които са на азерска хранилка, да поддържат тези арменофобски тенденции?! Впрочем, поведението на г-н Плевнелиев не поражда изненада, защото не за първи (а навярно не и за последен път) той прави подобни издънки. То предизвиква у нас – арменците, които сме граждани на България, отвращение и погнуса. Не бихме се изненадали и ако, докато е гостувал на президента Илхам Алиев, да е посетил позорния трофеен парк в Баку, заклеймен от международната общност като крайна демонстрация на ненавист и определян като „мемориал на варварството“.
България е държава, която е част от Европейския съюз и нейните съпътстващи структури. През последните десетилетия ЕС и ОССЕ имат ясна и конкретна позиция по отношение на нагорно-карабахския въпрос. Концепцията за мирно разрешаване на проблема винаги е била единствената за тях, както и за Армения. А откритата подкрепа на военната победа на Баку по време на втората карабахска война, демонстрирана от един от българските президенти, влиза в дълбок разрез с виждането на нашата страна за разрешаването на конфликта за Нагорни Карабах.
Като български граждани се обръщаме към президента на България Румен Радев, към всички партии и коалиции в българското политическо пространство с категоричното настояване да дадат израз на своето виждане по отношение на казаното от Росен Плевнелиев и ясно да дефинират гледната си точка. Отсъствието на реакция би било равнозначно на съгласие и приемане на думите, прозвучали от устата на един бивш български държавен глава – приемане на войната и на смъртта на хиляди, приемане на държаните в плен година след войната арменски военнопленници и цивилни, негласно одобрение на една трагедия, която облече хиляди майки в черно и покри земята на Армения с пресни гробове. Още повече, че изговореното от него породи негативни реакции не само сред живеещите в България арменци, а и сред трезвомислещата българска общественост, която винаги е стояла зад християнските ценности и морал.
Българо-арменските отношения винаги са били приятелски и добронамерени. Излишно е да припомняме трайните и традиционни исторически контакти, основаващи се на взаимно доверие, уважение и зачитане на националните интереси. Дълбоко сме убедени, че дружеските ни взаимоотношения ще продължат и в бъдеще, защото между арменския и българския народи, между Армения и България има неразривни исторически и културни връзки, доказали се във времето дори в най-трудните дни за нашите страни и народи.  
Управителен съвет на
Асоциация „Арменска общност-България“