Вие сте тук

За слепите и глухи институции и мъртвите птици

За слепите и глухи институции и мъртвите птици

Поредният случай, в който животът не струва нищо и с едно небрежно махване с ръка е заличен. Свикнахме да ни показват и разказват как умират десетки хора заради един, решил да се прави на Бог и да раздава смърти присъди. Сега жертвите не са хора. Птици са.

Големи, редки... и мъртви. Завърналите се в района на Кресненското дефиле след 15 години упорита работа от страна на природозащитниците белоглави лешояди плащат цената за човешката глупост, подлост и безхаберие. Някой е решил "проблема" си с хищниците с шепа отрова. Този някой обаче е пропуснал да се сети, че труповете на вълците са храна за лешоядите, а и не само за тях. Последиците са ясни, от "Зелени балкани" са ги документирали достатъчно красноречиво. Позволявам си да цитирам поста във FB на Емилиян Стойнов, председател на ФДФФ: "Днес....(27.03.2017г.). Вече не се наблюдават белоглави лешояди в Кресненския пролом. Останали са само двете птици, които мътят яйцата си. Наблюденията посочват, че пъртньорите им не ги сменят и не им носят храна, защото вероятно са били отровени. Вероятно това, че мътенето ги фиксира в гнездата им, ги е спасило да не отидат и те да се хранят на отровената мърша. Точно в този момент едното от яйцата се излюпи. Екипа на ФДФФ не взема новоизлюпеното малко от гнездото (макар да е наясно, че скоро ще умре от глад), за да остане женската птица максимално дълго в гнездото и така евентуално да избегне отравяне, ако примамката все още е на терен."

Отчайващ резултат от забранена, безотговорна, жестока човешка дейност. Залагането на отровни примамки за хищници е незаконно, но очевидно се прилага, вероятно не само в района на Кресна. Още по-отчайваща е реакцията на отговорните институции, които за пореден път отказват да санкционират противозаконни деяния. Медиите вероятно ще дадат гласност на проблема. Ако не заради друго, за да им донесе зрителско внимание и за цвят - необходимо е малко разнообразие в изборната тематика. Дано обаче да не е "всяко чудо за три дни"... Защото трагедията с лешоядите не е тридневно "чудо". Тя е показателна за отношението на безхаберния "български гражданин" към това, което го заобикаля - природа, хора, събития. Липсата на уважение към труда на другия, незачитането на законови и морални норми, егоистичното използване на ресурси, които не ти принадлежат и не можеш да възстановиш и не на последно място, отказът да се види проблемът и да се поеме от отговорнст за решаването му, убиват. И не само белоглавите лешояди...