Националният гаранционен фонд стартира нова програма за финансиране при облекчени условия на МСП

Националният гаранционен фонд стартира нова програма за финансиране при облекчени условия на МСП
1

Националният гаранционен фонд ще осигурява гаранция, покриваща до 50 % от отпуснати на малки и средни предприятия кредити за финансиране както за оборотни, така и за инвестиционни нужди, включително за реализация на проекти по оперативни програми и ПРСР.

Новата схема стартира в началото на април и от нея ще могат да се възползват над 2000 фирми от всички сектори, съобщават от институциата. По програмата на фонда се кандидатства чрез банките-партньори – Алианц Банк България, Банка ДСК, Банка Пиреос България, Българо-американска кредитна банка, Обединена Българска Банка, Първа инвестиционна банка, Райфайзенбанк, СИБАНК, Ти Би Ай Банк и УниКредит Булбанк, информират от НГФ. По думите на изпълнителният директор на НГФ Самуил Шидеров до момента финансовите институции са заявили интерес за отпускане на кредити в размер на 650 млн. лв.

Това е третата поред гаранционна програма на фонда и кредити при облекчени условия по нея търговските банки ще могат да предоставят до края на септември 2018 г. Максималният размер на гаранциите е до 1 млн. лв.

По данни на НГФ по предходните две схеми за периода април 2014 - април 2017 г. над 2 600 малки и средни компании са се възползвали от подкрепата на фонда, а към 31.12.2016 г. гарантираният кредитен портфейл е в размер на 655 млн. лв., като до крайната дата за включване на кредити – 31.03.2017 г. очакванията са финансирането да достигне 700 млн. лв.


Източник: НГФ