Националният гаранционен фонд стартира нова програма за финансиране при облекчени условия на МСП

Националният гаранционен фонд стартира нова програма за финансиране при облекчени условия на МСП

Националният гаранционен фонд ще осигурява гаранция, покриваща до 50 % от отпуснати на малки и средни предприятия кредити за финансиране както за оборотни, така и за инвестиционни нужди, включително за реализация на проекти по оперативни програми и ПРСР.

Новата схема стартира в началото на април и от нея ще могат да се възползват над 2000 фирми от всички сектори, съобщават от институциата. По програмата на фонда се кандидатства чрез банките-партньори – Алианц Банк България, Банка ДСК, Банка Пиреос България, Българо-американска кредитна банка, Обединена Българска Банка, Първа инвестиционна банка, Райфайзенбанк, СИБАНК, Ти Би Ай Банк и УниКредит Булбанк, информират от НГФ. По думите на изпълнителният директор на НГФ Самуил Шидеров до момента финансовите институции са заявили интерес за отпускане на кредити в размер на 650 млн. лв.

Това е третата поред гаранционна програма на фонда и кредити при облекчени условия по нея търговските банки ще могат да предоставят до края на септември 2018 г. Максималният размер на гаранциите е до 1 млн. лв.

По данни на НГФ по предходните две схеми за периода април 2014 - април 2017 г. над 2 600 малки и средни компании са се възползвали от подкрепата на фонда, а към 31.12.2016 г. гарантираният кредитен портфейл е в размер на 655 млн. лв., като до крайната дата за включване на кредити – 31.03.2017 г. очакванията са финансирането да достигне 700 млн. лв.


Източник: НГФ