Пет ще бъдат организациите, представляващи бизнеса на национално равнище

Пет ще бъдат организациите, представляващи бизнеса на национално равнище

Още една представителна организация ще защитава интересите на бизнеса на национално равнище през следващите четири години.

Към Асоциацията на индустриалния капитал в БългарияБългарската стопанска камараКонфедерацията на работодателите и индустриалците в България и Българската търговско-промишлена палата се присъединява Съюзът за стопанска инициатива, реши правителството. КНСБ и КТ  "Подкрепа" ще представляват работниците и служителите. 

В съобщението на Министерски съвет се уточнява, че признаването на организациите за представителни на национално равнище става по тяхно искане, след като се установи, че отговарят на законовите изисквания, регламентирани в Кодекса на труда. Критериите за представителност са формулирани в текстовете на чл.34 (за работническите организации) и чл. 35, ал.1 (за работодателските) от КТ. Именно поради неизпълнениние на изискването за най-малко 1500 членове и общо не по-малко от 50 000 работници и служители във всички членове на работодателската организация или 100 000 работници и служители, наети по трудов договор, във всички членове на работодателската организация кандидатурата на Българския съюз на частните предприемачи „Възраждане“ не получи признание, информират още от правителствената пресслужба.

Източник: МС