Вие сте тук

Проект за промени в Кодекса на труда регламентира отпадането на "дългите" уикенди

промени в Кодекса на труда регламентира отпадането на "дългите" уикенди

Социалното министерство публикува вчера за обществено обсъждане проект за промени в Кодекса на труда, с който да отпаднат дългите уикенди около официалните празници. 

Законодателната инициатива е в отговор на искането на бизнеса да бъде прекратено практиката за сливане на почивни дни и отработване в събота. Според проекта когато официалните празници, с изключение на Великденските, съвпадат със събота и неделя, те да се ползват в първите работни дни след тях. 

Освен промяната на разпоредбата на чл. 154 от КТ, законопроектът предвижда опции за изготвяне на документи, свързани с трудовото правоотношение, в електронен вариант. Допълнение на чл. 128б от КТ регламентира възможност работодателят да създава и съхранява част от документите от трудовото досие в електронен вид. Министерски съвет ще трябва да създаде правила за реализирането на новите разпоредби, които да гарантират защитата на информацията. 

Предложения и становища по предложените промени в Кодекса на труда се приемат до 30.11.2016 г. включително. Текстът на проекта и мотивите към него вижте тук: 

Проект на Закон за изменение и допълнение на Кодекса на труда

Мотиви

Източник: МТСП