Вие сте тук

Колко е лихвата при кредитните карти след изтичане на гратисния период?

Колко е лихвата при кредитните карти след изтичане на гратисния период?

19 % е лихвата при кредитните карти след гратисния период.

От 25 август т.г. Българската народна банка започна да публикува статистическа информация за лихвените проценти, както и обемите по кредитите, предоставени чрез кредитни карти, в безлихвен гратисен период и извън безлихвен гратисен период. Всъщност тази висока летва на лихвения процент на 18% си стои още от 2011 година насам. 

През миналия месец средният лихвен процент е бил 18.21% за левове и 18.36%, ако сумите са в евро. Такива са ставките по кредитните карти на физически лица. За фирмите те са дори по-високи - средният процент за усвоени суми, непогасени в гратисния период, е 18.84% за левове и 19.41% за евро.

Донякъде подвеждащи са осреднените данни в тази статистика, защото на практика условията по различните видове кредитни карти, издавани от различните банки, са изключително разнообразни и сравняването на офертите е доста трудно. В момента например има карти, по които върху ползваните суми за покупки извън гратисния период лихвата е само 10%. За този тип финансиране обаче са много важни и съпътстващите разноски. Затова е по-добре да се гледа ГПР - годишният процент на разходите, който показва и всички такси, които банките допълнително събират. Има случай, в които таксата за поддръжка на карта е 260 лева за година.

Много коварни са и таксите, които се удържат, ако притежателят на кредитната карта тегли с нея пари в брой. Много българи не са наясно, че кредитната карта не е създадена за вземане на пари в брой. Смисълът ѝ е да отърве и банките, и клиентите от стотинките и банкнотите и да служи за виртуално плащане - на сметки в магазини и заведения, онлайн резервации и покупки на самолетни билети, нощувки, екскурзии, коли под наем и т.н. Затова тегленето на пари в брой не се толерира от банките и ако човек е взел заем по картата си от банкомат, гратисен период няма и лихвите веднага започват да текат. Самите лихвени проценти са различни - най-често са по-високи за ползване на пари кеш и по-ниски за плащане на сметки и покупки.

Основният лихвен процент (ОЛП) и през септември остава 0.00%, съобщи БНБ. ОЛП се определя от лихвите, по които банките си предоставят пари и които са рекордно ниски. Основната лихва няма търговски смисъл, тя служи най-вече за определяне на наказателните лихви по просрочени задължения към държавата. Лихвата за закъснения се формира, като към актуалния ОЛП се добавят 10% надбавка. Така ако в момента имате неплатени в срок данъци, НАП начислява върху забавената сума точно 10.00%.