Вие сте тук

Как ще редуваме работни и почивни дни около официалните празници през 2016 г.

Как ще редуваме работни и почивни дни около официалните празници през 2016 г.

Кабинетът реши да направи промени в графика за неработните дни през следващата година, като обоснова разместването с необходимостта от една страна да се осигури по-ефективно използване на почивните дни и от друга, да не се прекъсва работната седмица. 

След днешното заседание на Министерски съвет официално ще разполагаме с по четири последователни почивни дни през март, май и септември 2016 г., като през септември четиридневните ваканции ще са две. Обявени за неработни са 4 март (петък) - отработва се на 12 март23 май (понеделник) - отработва се на 14 май5 септември (понеделник) и 23 септември (петък) - отработват се съответно на 10 и 17 септември. Тъй като ще бъдат отработени в съботи през същия месец, ще се запази без промяна общият брой на работните дни.

Разместванията ще осигурят един допълнителен почивен ден непосредствено след националния празник на България  - 3 март, тогава работещите ще почиват от четвъртък до неделя. Майският допълнителен почивен ден ще е преди празникът на българската просвета и култура и на славянската писменост и "ваканцията" ще е от 21 до 24 май. През септември ще получим един почивен понеделник преди официалния празник 6 септември – ден на Съединението и неработен петък след деня на независимостта на България – 22 септември. 


Източник: МС