Вие сте тук

Мярката 60/40 в нов вариант ще бъде удължена и за юни и юли

НСТС одобри новия вариант на мярката 60/40 за подпомагане на работодателите, която ще бъде удължена и след прекратяването на голяма част от противоепидемичните мерки и възстановяването на икономическата активност на фирмите.

Мярката 60/40 в нов вариант ще бъде удължена и за юни и юли
5

На извънредно заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество са обсъдени промени в постановление 151, с което се въвеждат компенсации за засегнатите от пандемията икономически дейности, по известно като мярката 60/40. Предвижда се подпомагането за запазване на заетостта да бъде удължено и за месеците юни и юли. 

Според репортер на Агенция Фокус на брифинга след заседанието социалният министър в служебния кабинет Гълъб Донев е анонсирал редизайна на мяркат. По думите му:

"Интензитетът на участие на държавата в мярката ще бъде разделен на две части. При 30 % спад в оборота, държавата ще подпомогне 50 % от осигурителния доход за лицата, попадащи в икономическите дейности, които ще бъдат подпомагани. А също към осигурителния доход ще бъдат включени дължимите от работодателя осигурителни вноски за лицата. При спад в оборота с 40 %, към помощта от държавата ще се запази в съотношение 60/40, като тук 60 % работодателите ще получат за своите наети работници и служители. Тази подкрепа, тази помощ ще бъде изчислена от осигурителния доход за месец април и дължимите осигурителни вноски от работодателя".