Вие сте тук

Постановлението за определяне на минимална работна заплата от 460 лв. за 2017 г. е отменено от ВАС

Постановлението за определяне на минимална работна заплата от 460 лв. за 2017 г. е отменено от ВАС

С решение № 6122 на ВАС от 16.05.2017 г. постановлението за определяне на минимална работна заплата от 460 лв. за 2017 г. е отменено.

Жалбата срещу ПМС №22 от 26.01.2017 г. за определяне на нов размер на минималната работна заплата за страната е внесена в началото на февруари тази година от национално представителните работодателски организации с мотива, че актът е незаконосъобразен поради съществено нарушение на административнопроизводствените правила, а именно - не е обсъден от Националния съвет за тристранно сътрудничество преди приемането му. Твърдата позиция на представителите на бизнеса е, че административното определяне на МРЗ трябва да отпадне. На противоположно мнение е финансовият министър, според когото минимална заплата трябва да има, тъй като без нея темповете на растеж на възнаграждението ще се забавят значително поради факта, че "естествената склонност на този, който се опитва да си купи нещо, било то и труда, е той да плати колкото може по-малко за определена работа". 

В интервю за предаването „Здравей, България" по Нова телевизия Владислав Горанов също коментира съдебното решение за отмяна на постановлението на правителството от края на януари, с което е определен размер на минималното трудово възнаграждение от 460 лв. По думите му, цитирани в интернет страницата на МФ, неспазването на законовата процедура е пропуск на кабинета Борисов 2. "Когато подадохме оставка и не знаехме колко време още ще стоим, дали ще има служебно правителство на президента Плевнелиев, дали ще има впоследствие реализирано служебно правителство на Радев, то се случи. Но тогава пропуск на колегите от социалното министерство от бързане да се реализира ангажимента с годишния Закон за бюджета, се е допуснала процедурна неточност и постановлението не е съгласувано с Националния съвет за тристранно сътрудничество.", уточнява Горанов. Според него основанието за постановеното от ВАС решение е формално и от финансовото министерство ще опитат да убедят съда, че минималната работна заплата трябва да остане 460 лв. "Ако не успеем, ще препотвърдим с акт на правителството, разбира се, спазвайки всички процедури...", заяви министърът.

Решението на ВАС подлежи на обжалване в двуседмичен срок.