БНБ има нов управител

БНБ има нов управител

На извънредното си заседание днес депутатите избраха със 130 гласа "за" предложеният от ГЕРБ и Реформаторски блок Димитър Радев за управител на Българската народна банка.

От участвалите в гласуването 180 народни представители 16 са били "против", 34 са въздържалите се. 

След официалното освобождаване от поста днес на досегашния управител Иван Искров и полагането на клетва в пленарната зала, Димитър Радев получава мандат от 6 години

Новият управител на БНБ е магистър по икономика, финанси и кредит със специализация в Института по външни отношения на Университета Джорджтаун. След 1991 г. е заместник-министър на финансите в 6 правителства, а опитът му в банковия сектор е натрупан като участник в продължение на три години в Надзорния съвет на Търговска банка "Експресбанк" и седем години като член на Административния съвет на Банката за развитие на Съвета на Европа. През последните 14 години Радев работи в Международния валутен фонд. 

На брифинг след гласуването новоизбраният ръководител на централния трезор е обявил намерението си да запази на досегашните им позиции двама от подуправителите на БНБ - Калин Христов и Димитър Костов. Новото лице, номинирано от Радев, е Нина Стоянова, която ще поеме банковото управление, ако бъде избрана. 


Източник: БТА