Браншовите организации да не участват в преговорите за МОД 2017 призоваха от НПРО

3

В общо писмо, адресирано да ръководствата на браншовите работодателски организации, от АИКБ, БСК, БТТП и КРИБ отправиха призив за преустановяване на преговорите и административното определяне на минималните осигурителни доходи за 2017 г. 

На 27.07.2016 г. национално представителните работодателски организации отправиха предложение за незабавна отмяна на чл. 6, ал. 2, т. 3 от Кодекса за социално осигуряване, регламентиращ определянето на МОД по длъжности и икономически дейности и декларираха отказа си да участват в процеса по договарянето на осигурителни прагове за следващата година. Апелът към организациите, представляващи интересите на отделните браншове, идва броени дни след като от МТСП е изпратено указание за стартиране на преговорите за минималните осигурителни доходи за 2017 г., в което е заложен и срок за приключването им в края на септември.

На другия полюс е позицията на синдикалните организации по темата. В средата на миналата седмица от КНСБ обявиха, че са готови да организират протест заради минималните осигурителни доходи, договарянето на които според синдикатите е предпоставка за ръст на осигурените, повече приходи в общественото осигуряване и повече данъчни постъпления.

Текстът на писмото на НПРО до браншовите организации може да бъде видян тук:

>>>ПОЗИЦИЯ на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) и национално представителните работодателски организации относно преустановяване на преговорите за определяне на минималните осигурителни доходи (МОД) за 2017 г.

Източник: АИКБ