Вие сте тук

НАП ще проверява дали фризьорите укриват обороти

НАП ще проверява дали фризьорите укриват обороти

Дали салоните за красота отчитат приходите си и плащат съответните данъци и осигурителни вноски - това ще проверяват данъчните в новата кампания на приходната агенция. 

Анализите на НАП показват, че над 80% от работещите в сферата на красотата и здравето укриват обороти. Според публикуваните в интернет страницата на Агенцията данни това ощетява бюджета с 15,2 млн. лв. за година, а от неплатени осигурителни вноски държавата губи 10,0 млн. лв.

Предстоящите проверки ще бъдат насочени към дейността на фризьори, козметици, маникюристи и др. От Националната агенция за приходите информират, че освен контрол и наблюдение за спазване на данъчното и осигурителното законодателство, кампанията предвижда изпращането на информационни материали до рисковите лица, за да могат да поправят поведението си, преди НАП да инспектира бизнеса им . Очаква се данъчни проверки и ревизии да бъдат направени в 200 обекта на лица от бранша в цялата страна. Също така ще бъдат изпратени предупредителни имейли до работещите в сферата, при които се наблюдава известна степен на отклонение при деклариране на годишните обороти и печалби.

От НАП напомнят, че срещу всяка заплатена услуга, законът изисква издаването на документ. 


Източник: НАП