Вие сте тук

Сливането на почивни дни ще отпадне според готвените от МТСП промени в Кодекса на труда

Сливането на почивни дни ще отпадне според готвените от МТСП промени в Кодекса на труда

Искането на бизнеса да бъде прекратено практиката за сливане на почивни дни и отработване в събота е на път да бъде удовлетворено.

Това става ясно от думите на социалния министър Зорница Русинова, която в изказването си пред журналисти анонсира подготвянето на промени в Кодекса на труда, с които да отпаднат дългите уикенди около официалните празници

Представителните работодателски организации настояха официално в писмо, адресирано в средата на септември до председателите на парламентарните комисии по икономическа политика и туризъм и по правни въпроси, да бъдат направени законови промени, с които да се премахне възможността Министерският съвет да размества почивните дни през годината. Като порочна, вредна и нанасяща осезаеми щети на икономиката е определена практиката да се „затваря“ държавата за периоди от по няколко дни. „Страната ни губи между 300 и 400 милиона лева през 2016 г., вследствие на „дългите празници“. Сливането на почивните дни между Великден и Гергьовден, заедно с отделното празнуване на 24 май, например, доведоха до това, че през м. май 2016 г. имаше 18 работни и 13 почивни дни!“, отбелязват от НПРО. 

В отговор на тези аргументи от социалното министерство ще предложат почивен да е денят само на официалния празник, а ако той е вторник или четвъртък, предходният или следващият ден ще са работниДопълнителен почивен ден ще има само в случаите, когато празничният е събота или неделя. Тогава ще се почива в понеделник, като този ден няма да бъде отработван, уточнява министър Русинова. Изключение са Великденските празници, когато по традиция се почива от Разпети петък до понеделник след Великден.

Ако все пак работещите желаят да слеят почивните дни около официалните празници, те ще трябва да използват ден от платения си годишен отпуск или рабтодателят да реши да даде на служителите си допълнителен почивен ден. 

„Считам, че и за хората и за бизнеса ще е по-полезно, защото отработването в събота не винаги е достатъчно ефективно, доста проблеми има за семействата, когато отработването е в неучебни дни със съвместяването на гледането на деца или ученици. Считам, че това е една промяна, която е полезна за всички.”, допълва социалният министър, цитиран от Агенция "Фокус". 


Източник: Агенция "Фокус"