Вие сте тук

Средното увеличение на минималните осигурителни доходи през 2017 г. ще 2,6%

Средното увеличение на минималните осигурителни доходи през 2017 г. ще 2,6%

2,6% по-високи спрямо предходната година ще са минималните осигурителни доходи през 2017 г. според председателя на АИКБ, цитиран от БТА.

Васил Велев уточнява в коментара си, че причината за увеличението е предвиденото увеличение на минималната работна заплата от 420 лв. на 460 лв. Предвид сегашната ситуация, в която споразумения за минимални прагове не са подписани за нито една икономическа дейност, ще се наложи административно увеличаване на МОД в някои сектори. 

Представителите на бизнеса настояват да бъде договорен механизъм за определяне на минималната заплата незабавно, и той да включва договаряне на минималната заплата по сектори. Като аргумент в подкрепа на това искане председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България посочва, че не е нормално в сектори с драстични разлики в средното ниво на заплащане каквато е ситуацията в IT сферата и туризма например, минималните възнаграждения да са еднакви. Твърде голямото приближаване на минималната към средната заплата в някои сектори действа демотивиращо на работниците, които нямат стимул да повишават квалификацията си, при условие, че ще получават почти същото възнаграждение, коментира още Велев. Според председателя на работодателската организация друг негатив от рязкото увеличение на минималната работна заплата е затрудненото наемане на нискоквалифициран персонал, което пък от своя страна е предпоставка за ръст на безработицата или на сивия сектор. Този проблем би могъл да бъде избегнат ако договарянето на минималната заплата става по икономически дейности, смята Велев.

Припомняме, че срокът за преговори между работодатели и синдикати за определяне на минималните осигурителни доходи беше удължен с месец, след като до 15 септември не бяха проведени такива за нито един бранш. Допълнителният месец за договаряне на МОД не промени ситуацията и към днешна дата вариантът за административно определяне на минималните прагове за 2017 е напълно вероятен, въпреки че беше изказано мнине от финансовия министър и от министърна на труда и социалната политика, че е възможна "нулева" година.


Източник: БТА