Вие сте тук

Удължава се срокът за влизане в сила на новите бандероли за бутилиран алкохол до 1 април 2022 г.

Със заповед на финансовия министър се удължава с 3 месеца срокът за влизане в сила на новите образци на бандеролите за бутилираните алкохолни напитки.

Удължава се срокът за влизане в сила на новите бандероли за бутилиран алкохол до 1 април 2022 г.

Новите бандероли за бутилиран алкохол, утвърдени с обнародваната в бр.79/21.09.2021 г. на Държавен вестник заповед на финансовия министър, ще влязат в сила не от 1 януари, а от 1 април 2022 г. Като причината за отлагането на срока е посочено постъпило искане и проведени разговори с браншови организации, в които членуват най-големите вносители, производители и търговци на спиртни напитки в страната. 

Възраженията от страна на бизнеса против срока 1 януари 2022 г. са мотивирани основно с възникването на сериозни затруднения и пречки в процесите, свързани с планирането и реализирането на продажбите на акцизни стоки при въвеждане на нов образец на бандеролите в този срок. Като допълнителна пречка е посочена липсата на предвидимост заради противоепидемичните мерки, свързани с извънредната ситуация заради Covid-19. С удължаването на срока ще се даде шанс да се реализират в търговската мрежа освободените за потребление спиртни напитки по стария образец на бандерол.

От Министерсто на финансите подчертават, че отсрочката не се отнася за влизането в сила на новите бандероли за тютюневите изделия.

Източник: МФ